Početna točka ovog planinarskog izleta  je parkiralište ispred Vagabundine kolibe. Prva markacija je na stablu  sa desne strane kolibe. Planinarska staza u početnom dijelu, za kratko, vodi kroz gustu šumu, potom skreće desno, izlazi na makadamsku cestu po kojoj dalje vodi kroz vikend naselje. Na kraju spomenutog vikend naselja planinarska staza skreće oštro lijevo i u nastavku vodi šumskom vlakom, a potom kroz šumu do raskrižja planinarskih putova u podnožju Zagradskog vrha.

Na spomenutom raskrižju gledano iz pravca dolaska: lijevo se odvaja staza za Bribir 3 h i 35 minuta, Pl. kuća Kurin 1 h i 30 minuta, te vrh Kukovača 2 h i 20 minuta. Desno u smjeru sjeverozapada nastavak Riječkom transverzalom odvaja se staza za: vrh Medveđak 5 h i 10 minuta, vrh Kobiljak 3 h i 05 minuta, vrh Kunculova glava 2 h i 55 minuta, te Zagradski vrh 30 minuta. Nakon ovog, stotinjak metara dalje, dolazi se do slijedećeg raskrižja, koje zapravo upućuje kao i prethodno uz dopunu koja označava lakši i teži smijer usponu na Zagradski vrh.

U ovom planinarskom izletu odabrana je kružna tura, uspon po lakšem i spust po težem smjeru. U nastavku, planinarska staza kružno vodi do  samog vrha uz lagan i postupan uspon,  najprije travnatim dijelom, a potom kroz šumu do hrpta na kojem ponovo izlazi iz šume na travnati dio vrha.

Vršni dio ima izduženi oblik lijepoga travnatog hrpta prošaran kamenjem s kojeg se pružaju prekrasni vidici prema Vinodolu, Riječkom zaljevu, Viševici, Liču i Fužinama. Na vrhu u stijeni je postavljen metalni žig, tu je i metalna kutija sa upisnom knjigom. Na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na nadmorskoj visini okvirno 950 m, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci izgradili ljetne pastirske stanove zvane „Zagradi“ po kome je ovaj vrh i dobio ime.

Silazak s vrha vodi po strmijoj i težoj stazi, najprije po travnatom, a potom po kamenitom dijelu. Markacije nisu uočljive, bolje reći i ne postoje, ali staza je ugažena i dobro vidljiva. Nakon povratka na križanje koje je opisano u usponu, slijedi pješačenje po stazi opisanoj u usponu do Vagabundine kolibe.

Ovaj planinarski izlet je jedan od ljepših u HPO.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Stjepan Janekovic ∙ 17. Ožujak 2021

Zagradski vrh ima 1187 m nadmorske visine!

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 58 min

Visina polazišta:

859 m

Visina odredišta:

864 m

Minimalna visina:

849 m

Maksimalna visina:

1187 m

Uk. vis. raz. uspona:

398 m

Uk. vis. raz. silaska:

393 m

Ukupna duljina:

5.9 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

4172 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila