Ako se do Kraljevog vrha dolazi autobusom, postoji autobusna linija sa Zapadnog kolodvora do Kraljevog vrha. Operater je „Presečki Bus“ i vozi svaka 4 sata radnim danom i 2 puta nedjeljom. Cijena karte je 21 kunu. Telefon operatera: 049 328 022 ili mail adresa: agencija@presecki.hr. Autobusna stanica u Kraljevom vrhu je i početna točka ovog planinarskog izleta.

Ako se u Kraljev vrh dolazi automobilom, treba voziti do njegovog centra, u kojem se nalazi arteški bunar, oko kojeg je napravljen kružni tok. Na samom ovom trgu je i café bar „Jelen“. Pedesetak metara u smjeru crkve Sveta Tri Kralja, nakon što se prođe kapelica majke Božje, ispred zgrade u kojoj se nalazi „Mjesni odbor Kraljev Vrh“ općine Jakovlje. Ispred spomenute zgrade je i autobusna stanica, kao i veliki prostor za parkiranje automobila.

Od autobusne stanice i parkirališta, treba se vratiti do arteškog bunara i krenuti dalje Sljemenskom cestom. Tridesetak metara od arteškog bunara, s lijeve strane Sljemenske ceste, susreću se prve markacije planinarske staze 49. Uspon treba nastaviti Sljemenskom ulicom do križanja s ulicom Kestena.  Na tom križanju, na banderi s lijeve strane, planinarski je znak sa snjerokazom, da uspon treba nastaviti dalje Sljemenskom cestom.

Na križanju Sljemenske ceste s Vinogradskom ulicom, veliki je znak parka prirode Medvednica, dok je na betonskom stupu strelica koja upućuje na skretanje desno po planinarskoj staze 49. Na ovom mjestu treba skrenuti desno i uspon nastaviti dalje po Vinogradskoj cesti.

Na ovom dijelu uspona, po Vinogradskoj ulici, planinarska staza vodi u malu terensku depresiju, dok ne dođe do potoka Bistra, prelazi preko mostića, i nastavlja dalje dok ne dođe na križanje na kojem je moguće skrenuti lijevo ili desno. Na tom križanju treba skrenuti lijevo, što je i naznačeno na betonskom stopu bandere s desne strane ulice, na kojoj je istaknut smjerokaz za Sljeme. Nakon skretanja treba slijediti asfaltnu cestu do posljednje kuće s njene lijeve strane. Kod te kuće završava asfaltna cesta a sa desne strane ceste, nalazim se proširenje, na kojem je moguće parkirati nekoliko automobila. Ovo može biti početna točka planinarskog izleta, ako se na njega dolazi automobilom te ako se želi izbjeći pješačenje po asfaltnoj cesti.

Nakon spomenutog parkirališta, planinarska staza najprije vodi preko livade sa koje skreće desno i dalje vodi uz potok, gotovo polegnuta i zanemarivo dobivajući na nadmorskoj visini.

Nakon prelaska potoka Bistra, slijedi malo oštriji ali kratak uspon uzbrdo do izlaska na greben. Izlaskom na greben, planinarska staza se počinje umjereno uspinjati, a vodi po makadamskoj cesti sve do slijedećeg kratkog ali dosta oštrog uspona uzbrdo. Kada se savlada spomenuti uspon, planinarska staza napušta makadamsku cestu, skreće sa nje lijevo na ugaženu pješaku stazu, koja vodi jako oštro uzbrdo, do izlaska na područje Črne Mlake, na kojem se nalazi hranilica za divlje životinje i zatvorena lovačka čeka. Da se još jednom naglasi, posljednji uspon koji dovodi do ovog područja, vodi izuzetno oštro uzbrdo, a na njegovim pojedinim dijelovima može biti nagib i veći od 35°. U nastavku od Od Črne Mlake, nastavlja se i dalje po ugaženoj pješačkoj stazi, koja se i dalje jako oštro uspinje uzbrdo.

Kada se nakon dosta oštrog uspona od Černe mlake, ponovo iziđe na makadamsku cestu, pedesetak metara dalje s desne strane je nadstrešnica i odmorište, pedesetak metara naprijed je križanje planinarskih staza 49 i 49A koja vodi za kamenolom. Treba nastaviti po planinarskoj staze 49.

U nastavku uspona od nadstrešnice, planinarska staza dalje vodi po šumarskom putu, malo polegnutije uzbrdo, tako da nakon onog oštrog uspona, daje malo vremena za predahnuti, sve do dolaska na križanje planinarskih staze 49 i 41. Nakon prolaska spomenutog križanja planinarskih staza, uspon se i dalje nastavlja po šumarskom putu, po malo polegnutijoj dionici pa se ponovo može malo predahnuti, sve do izlaska na križanje planinarskih staza 49 i 42 na Krumpirištu. Ovdje završava planinarska staza 49 a uspon se dalje nastavlja po planinarskoj stazi 42.

U nastavku uspona po planinarskoj stazi 42, koja najprije vodi po skijaškoj stazi „Zelenom spust“, prolazi pored velikog stabla tise koje se nalazi na sredini skijaške staze, prolazi pored nje malo oštrije uzbrdo, dok ne dođe do početne stanice žičare (sidro) „Zeleni spust“. Na ovom mjestu, planinarska staza skreće lijevo na makadamsku cestu, po kojoj u malo položenijem usponu izlazi na Činovničko sedlo, na kojem se planinarska staza 42 utapa u planinarsku stazu 1M, po kojoj se nastavlja malo oštrijim usponom, koji vodi po makadamskom putu uz sjevernu stranu Činovničke livade, do izlaska na skijašku stazu „Crveni spust“ i do gornje stanice sjedečnice na njemu, od kuda po makadamskoj cesti ima još 100-tinjak metara do vrha Sljeme.

Na vrhu se nalazi televizijski toranj, gornja stanica žičare Crvenog spusta i restoran „Vidikovac“. S terase restorana je lijep pogled prema sjeverozapadu i zapadu. Lijepo se vidi dobar dio Hrvatskog Zagorja, a kada je dobra vidljivost, može se vidjeti i Triglav.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 09 min

Visina polazišta:

256 m

Visina odredišta:

1036 m

Minimalna visina:

236 m

Maksimalna visina:

1038 m

Uk. vis. raz. uspona:

854 m

Uk. vis. raz. silaska:

74 m

Ukupna duljina:

7.7 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

4553 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila