Na križanju Zagorske ulice i ulice Adama i Katarine Patačić u Lepoglavi treba skrenuti u potonju i nastaviti voziti po njoj do kraja asfaltne ceste, nakon nje nastaviti po makadamskoj cesti do zadnjih kuća s lijeve strane ceste. Tu je i smjerokaz „Marijanskog hodočasničkog puta“. Drugi koji upućuje prema kapelici Svetog Ante, kao i planinarske markacije koje upućuju na nastavak uspona po makadamskom putu. Tu treba ostaviti automobil a ako se nije došlo s automobilom ovaj dio uspona treba odraditi pješačeći.

Staza dalje vodi, postupno se uspinjući, pored Bračkove pećine, pa do Maksovog vrela i dalje prema nekadašnjem kamenolomu Vudelje. Iznad kamenoloma vrijedi skrenuti za Vilinsku špicu zbog dobrog vidika.

Staza dalje vodi za Pregarske krči, a s lijeve strane su pećine Mala i Velika Peć i Mali i Veliki Turmeki, pa kroz bukovu šumu stiže se do odvojka na kojem treba produžiti ravno do Malih krči gdje se izlazi na makadamsku cestu koja dolazi iz Ivanca.

Na tom križanju treba skrenuti desno, nastaviti uspon po njoj sve do smjerokaza za skretanje za Černe Mlake. Tu treba skrenuti lijevo i po dobro označenoj prikrati nastaviti uspon do ponovnog križanja s makadamskom cestom. Na tom križanju treba skrenuti lijevo i nastaviti udpon po njoj sve do vrha Ivančice.

Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Danas ujedno jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija. Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada te potoka.

Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi. Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Tomislav Lopandić ∙ 4. Listopad 2020

Na nadmorskoj visini od 460 m pojavljuje se ploča sa zabranom prolaska jer se ulazi u područje Kaznionice Lepoglava.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 26 min

Visina polazišta:

241 m

Visina odredišta:

1068 m

Minimalna visina:

233 m

Maksimalna visina:

1070 m

Uk. vis. raz. uspona:

1289 m

Uk. vis. raz. silaska:

462 m

Ukupna duljina:

14.2 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

5150 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila