Prilaz početnoj točki uspona počinje u naselju Reljan. Treba proći zadnje kuće u smjeru Zadra te na prvom velikom desnom zavoju skrenuti lijevo, na makadamsku cestu. Ova cesta vodi iz Reljana za Sveti Rok. Vozi se po ovom makadamu do odvojka za Libinje. Tu je početna točka uspona i ovdje treba parkirati osobne automobile.

Odavde se spušta na visoravan Libinje 1.5 km, istovremeno gubeći na visinu 150 m. Do ove točke se može prići terenskim vozilom.

Dalje se nastavlja građenom stazom oko vrtača, pored lokve, do kapelice Svetog Ivana. Prolazi se kapelica, skreće polulijevo po pašnjaku 600 m, a zatim ukoso uzbrdo po otvorenom kamenjaru do planinarskog skloništa „Vlaški Grad“. Na ovom usponu je i izvor pitke vode.

Staza dalje vodi oštro uzbrdo po siparu i otvorenom kamenjaru do prijevoja, na kojem se križa s grebenskim putem Vaganski vrh – Sveto Brdo. Tu, prema smjerokazu, skreće se lijevo prema Vaganskom vrhu.

Dalje markacija vodi po grebenskom putu, najprije po krškoj goleti, zatim kroz klekovinu. Izbija na travnatu golet, vodi po njoj i na kraju nešto oštrijim usponom na vrh.

Vrh je označen gomilom kamenja, a na jednom većem je natpis s imenom vrha i nadmorskom visinom. Metalni žig se nalazi pored oznake vrha. Također, na vrhu je ugrađen i tuljac s upisnom kutijom.

Sam vrh je malo neobičan. Travnat je, a veličina mu je kao nogometno igralište. Oznaka vrha u prošlosti je više puta mijenjala lokaciju. Cijeli grebenski put vodi po dobro održavanom i označenom terenu, stoga je ležeran za pješačenje i jednostavan za snalaženje. Vidici s vrha su neometani u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Miroslav Šarin ∙ 9. Listopad 2020

E ovako, od Libinja do Vlaškog grada ima cca, 2 sata hoda, a od Vlaškog do Vaganskog ima cca 3.30 možda 4 sata. Znaci 6 sati hoda. A ne kako piše 4 sata to je nemoguće.. Molim da ispravite ovo.

Miroslav Šarin ∙ 9. Listopad 2020

Svaka čast, planinaru tj. spidermanu, kapa da poda. Volio bi ga upoznat, da mu dam veliko priznanje..

Jure Ćurković ∙ 14. Studeni 2020

Na dan 15. studeni 2020. makadamska cesta je prohodna do Malog Libinja za sve vrste automobila!

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 13 min

Visina polazišta:

891 m

Visina odredišta:

1747 m

Minimalna visina:

778 m

Maksimalna visina:

1749 m

Uk. vis. raz. uspona:

1435 m

Uk. vis. raz. silaska:

579 m

Ukupna duljina:

13.2 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

8920 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila