Autoput Zagreb-Rijeka treba napustiti na čvorištu Vrata. Kada se prođu naplatne kućice, vožnju treba nastaviti prema Fužinama. U samom centru Fužina treba skrenuti lijevo na lokalnu cestu i slijediti je do mjesta Lič.

Početna točka uspona  je u centru naselja Lič pored Fužina. Tu treba parkirati automobil.

Ovaj izlet je moguće realizirati koristeći autobusni ili željeznički prijevoz. Planinarska staza najprije vodi pored crkve, uz stepenice, zatim izlazi na asfaltnu cestu i slijedi je do željezničke stanice Lič.

Planinarska staza prelazi preko željezničke pruge i nastavlja šumskom cestom koju slijedi do izlaska na trasu plinovoda. Tu skreće lijevo i slijedi trasu do lovačke kuće "Zvirnjak" koja se nalazi s lijeve strane.

Na tom mjestu skreće desno ponovo na dobru šumsku cestu koju slijedi do izlaska na lokalnu asfaltnu cestu Fužine-Zlobin, 500-tinjak metara prije naselja Benkovac Fužinski.

Planinarska staza u nastavku slijedi tu cestu do centra naselja, gdje dolazi do kapelice pored koje je na drvetu smjerokaz koji upućuje na skretanje lijevo prema Tuhobiću.

Nakon toga staza nastavlja šumskom cestom do smjerokaza za skretanje lijevo na Goranski Planinarski Put (GPP) te u vrlo oštrom usponu, po planinarskoj stazi, izlazi na greben planine i slijedi ga do samog vrha.

Planinarenje po grebenu je izuzetno atraktivno jer cijelo vrijeme otvara dobre vidike na more kao i na gotovo cijeli Gorski Kotar. Ovaj dio uspona ostaje u vrlo lijepom sjećanju i zove da se ponovi.

Cijela staza je dobro označena i na svim kritičnim mjestima opskrbljena smjerokazima, pa je planinarenje po njoj izuzetno jednostavno za snalaženja.

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem je ispisan naziv vrha i nadmorskom visinom. Nekoliko metara niže nalazi se betonski stupić na kojem se nalazi planinarski žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom posjetitelja.

S cijelog vršnog grebena, kao i sa samog vrha pružaju se lijepi vidici otvoreni u svim smjerovima - na Riječki zaljev i dalje Učke i Ćićarije, na more, otoke Krk i Cres...U neposrednoj blizini dom Izviđača na Lepeni, jezero Bajer, te autocesta s obje strane tunela. Prema sjeverozapadu lijepo se razaznaje Risnjak, Snježnik i slovenski Snežnik. S druge strane prema jugoistoku lijepi prizori pružaju se na Lič polje, Medveđak i Viševicu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 15 min

Visina polazišta:

691 m

Visina odredišta:

1101 m

Minimalna visina:

689 m

Maksimalna visina:

1101 m

Uk. vis. raz. uspona:

690 m

Uk. vis. raz. silaska:

280 m

Ukupna duljina:

11.4 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

6889 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila