Kalin je planina koja teritorijalno pripada općini Bugojno te je jedna od omiljenih destinacija planinarima oklolnih općina ali nerijetko je posjećena i od planinara iz drugih krajeva.

Prilaz planini moguć je iz nekoliko smjerova a u zadnje vrijeme veliku popularnost imaju dva, prvi koji vodi iz sela Ljubnić i drugi koji vodi iz Etno sela Babići na Ravnom Rostovu.

Od Bugojna do sela Bristovi ima oko 3 km dobrog asfaltnog puta. Naredna 4 km, do sela Ljubnić, takodjer se može prijeći automobilom jer i tu postoji asfaltni, malo uži  put. U selu Ljubnić je početna točka ovog planinarskog izleta.

Nakon prolaska kroz selo Ljubnić, na kraju uskog asfaltnog puta, započinje dosta oštar uspon na vrh Kalin. Planinarska staza najprije vodi po markiranom makadamskom putu do izlaska na područje koje se zove Mulina Glavica. Nakon Muline Glavice planinarska staza se počinje jako oštro uspinjati kroz rijetku šumu niske bukve, ljeske, gloga i smrčine, koja ja prošarana bezbrojnim proplancima koji u kasno proljetno vrijeme izgledaju onako kako puno nas zamišlja rajske cvjetnjake. Negdje na pola uspona planinarska staza skreće na greben Mali Rust a nakon njega na Veliki Rust po kojem vodi sve do kamene barijere Okruglica.

Neposredno prije spomenute kamene barijere, planinarska staza skreće lijevo na nemarkirani ali ugaženi put koji prolazi kroz visoku bukovu šumu nakon koje izlazi na prostrani šumski proplanak Debelica, po kojem vodi sve do pod sam vrh Kalina.

Vrh Kalina koji se zove Orlovina, je u naravi malo duži greben sa kojega se otvaraju vidici na gotovo sve strane svijeta a posebno se ističu oni na gorje Srednje Bosne. Jedan od ljepših vidika na masiv Vranice je upravo sa vrha Orlovina. Vrh je obilježen natpisom imena na kamenu. Na vrhu nema planinarskog žiga.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 49 min

Visina polazišta:

746 m

Visina odredišta:

1525 m

Minimalna visina:

746 m

Maksimalna visina:

1530 m

Uk. vis. raz. uspona:

807 m

Uk. vis. raz. silaska:

27 m

Ukupna duljina:

4.5 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

3867 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Loša

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila