Polazna točka za ovaj izlet je selo Ljubotić, odnosno autokamp u njemu. Automobil treba parkirati ispred recepcije autokampa. Tu počinje i markacija. Od ovog mjesta do Stapa vode dva markirana puta: preko Zagona i Livodica. Put preko Zagona je nešto kraći, a oba puta se nakon otprilike sat i pol hoda spajaju. Ovdje je opisan uspon preko Vidolica.

Markirana planinarska staza vodi prema dolini Rastovci, prolazi pored Rehjevačkih mirila i izlazi na makadamsku cestu. Uz rub ove doline izgrađena je nova makadamska cesta koja vodi do Vidolica. Na ovom dijelu uspona koji vodi po makadamskom putu treba dobro pripaziti na slabo označeno skretanje desno!

Iz Vidolica započinje strmiji uspon do prijevoja Zagon s kojrg se pruža lijep pogled na more i Paški most. Nakon prijevoja planinarska staza ulazi u šumu i zaobilazi dolac Jamina i nastavlja po jugozapadnom obronku Kelekove glave i spušta se u Žeželjov dolac, a nakon njega u Zubčića dolac.

Nakon Zubčića dolca slijedi uspon kroz Klade a potom spust u Sjašenovac pa uspon uz Ćosinac i spust u dolac Stap, na čijem se sjevernom rubu nalazi planinarsko sklonište „Tatekova koliba“ (960 m). „Ajme lipote!“ napisao je jedan posjetitelj u upisnu knjigu koja se nalazi u Skloništu.

Nakon dosta napornog uspona po ljutom kamenjaru, najmanje što se može očekivati je toliko velik, ravni i travnati dolac. Okolo sve slikoviti kukovi, a najpoznatiji među njima je Stapina, stometarska glatka stijena stožastog oblika. U ovoj točki je moguća opskrba izvorskom vodom.

Od Tatekove kolibe prema Debelom kuku, najprije se ide prema Čučavcu, interesantnoj kamenoj gromadi. Gledajući je iz daljine dobiva se dojam da će se gromada otkotrljati niz padinu. Nakon prolaska dolca Torine započeo je strm uspon, kroz šumu, prema vrhu. Prije izlaska iz šume dolazi se na križanje gdje put ravno produžava prema Jelovoj Ruji. Na tom križanju treba skrenuti lijevo prema vrhu.

Na tom križanju je i Tatekov daljinar zakucan za jednu deblju bukvu. Ubrzo nakon skretanja izlazi se iz pojasa šume, a uspon se nastavlja uz jako strmu tratinu sve do pod vršnu stijenu, a nakon toga uz stijenu na sam vrh. Vrh je označen, natpisom imena vrha i nadmorske visine, na kamenu. Žig je ugrađen u stijenu na vrhu. Tu je i tuljac s upisnom knjigom. S vrha je lijep pogled na Sklonište i Stapinu, more, Bojin kuk, Panos i mnoge druge vrhove.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Željko Tomljenović ∙ 27. Srpanj 2020

27.7.20. Cesta do Zagona više nije loš makadam (propjepačio sam ga danas) već dobra nasuta cesta. Skraćuje uspon za bar sat vremena u jednom smjeru. Staza je dosta zarasla pa se povremeno markacija ne vide dobro (ali je sve dobro označeno i put je jasan). Ako ne želite sići izgrebeni kao mi, nosite duge hlače. S pravom je ocjena staze jako teška.

Ivan Cuca-Zentil ∙ 21. Svibanj 2021

Ne kužim kako se uspon može "započeti i u zaselku Zagon do kojeg vodi dobra nasuta cesta" kad do Zagona ne vodi nikakva cesta a kamoli dobra nasuta cesta. Dobar makadam je u smjeru Bristovca (iz Ljubotića): kretajući se iz smjera Ljubotića prema Bristovcu dolazimo na raskrižje, desno ide makadam u smjeru Zagona, istina, ali nikako do njega (na DOF kartama se to lijepo vidi). I nije nikako za osobna vozila. Ali ama baš nikako. Najbolje ostaviti vozilo kod groblja u Ljubotiću.

Željko Tomljenović ∙ 13. Kolovoz 2021

Bez obzira na DOF karte (koje nisam vidio) slobodno se može skratiti autom put za sat vremena hoda. I da, makadam je vrlo dobar (npr. bolji od dabarske ceste) provjerio prije par dana ( oboje)

Davor Platuzic ∙ 8. Rujan 2021

Pozz Željko,sa običnim niskim autom se može proći? Supruga i ja bi išli 09.09.2021.

Željko Tomljenović ∙ 29. Svibanj 2022

29.5.22. - cesta je dobro prohodna, samo na 2-3 mjesta treba u prvoj voziti. Važna napomena - ovaj trag sa stranice ne prati markacije!! Nakon cca 2,7 km vožnje na jednoj kući se vidi markacija pravog puta, koji je iza traga

Niko Vrdoljak ∙ 11. Lipanj 2023

10.6.23. - makadam koji je kreće od groblja Ljubotić prema Brisitovcu je u očajnom stanju. Prvu odrinu na samom početku se i može proći, no sljedeća nakon 500 m je po mom dojmu neprohodna jer je doslovno sav šljunak ispran. Ovogodišnje kiše i bujice su učinile svoje. Krenite iz Ljubotića.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 06 min

Visina polazišta:

265 m

Visina odredišta:

1250 m

Minimalna visina:

265 m

Maksimalna visina:

1250 m

Uk. vis. raz. uspona:

1154 m

Uk. vis. raz. silaska:

168 m

Ukupna duljina:

8.3 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

8670 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila