Na središnjem trgu u Loboru, prema smjerokazu, treba krenuti uzbrdo seoskom cestom u smjeru crkve Svete Ane. Nakon 1.4 km, dolazi se do proširenja pogodnog za parkiranje automobila. To je polazna točka za uspon na Ivanščicu.

Od ove točke, staza vodi makadamskom šumskom cestom 2.1 km, do skretanja lijevo za Oštrcgrad. Odavde do vrha ima 300 m. Staza ide oštro uzbrdo i dobro je označena.

Vrh je označen natpisom na drvetu. Travnat je i nema pamtljivih vidika. Na vrhu su ostaci nekadašnjih građevina, a sada jedva prepoznatljivih ruševina.

Žig se nalazi na početku ruševina, ugrađen u stijenu, s desne strane.

U nastavku, staza vodi makadamskom šumskom cestom do samog vrha Ivanščice. Prije samog vrha, postoje dvije prikrate. Dobro su označene smjerokazima pa ih je gotovo nemoguće promašiti. Ako se i dogodi da ih se promaši, nije šteta jer makadam također vodi na vrh.

Na vrhu je razgledna piramida s koje su otvoreni vidici u svim smjerovima. Na samom vrhu je i planinarski dom „Pasarićeva Kuća“.

Na recepciji doma je žig.

Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Danas ujedno jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija. Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada te potoka.

Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi. Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Plani Narko ∙ 1. Ožujak 2021

Od Oštrcgrada do prve prikrate pruža se uglavnom dosadna i nelijepa makadamska cesta. Po povratku natrag zgodna opcija je na početku makadama skrenuti prema kući Majer, pa se preko hrpta i vrha Belige spustiti na makadam u blizinu samog Oštrcgrada.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 23 min

Visina polazišta:

405 m

Visina odredišta:

1060 m

Minimalna visina:

404 m

Maksimalna visina:

1060 m

Uk. vis. raz. uspona:

842 m

Uk. vis. raz. silaska:

188 m

Ukupna duljina:

8.1 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

5052 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila