Početna točka ovog planinarskog izleta je u centru Lovrana na Trgu Slobode.

Iz Lovrana na vrh Vojak vodi nekoliko planinarskih staza, a ovdje će biti opisana ona koja vodi preko mjesta Liganj direktno na vrh Vojak. Uspon kreće s Trga slobode u središtu Lovrana ide mimo kina na zapad, ulicom Brajdice do stepenica i njima između vrtova uzbrdo do zaseoka Brega (20'). U nastavku opet stepeništem još 10' kroz šumicu do ceste Lovran - Lovranska Draga, dva puta siječe njezine zavoje, ostavlja lijevo crkvu Svetog Roka i kad u selu Lignju treći put stigne na cestu, skreće na nju lijevo i za nekoliko minuta stiže do autobusne postaje.

Do ove točke može se doći i autobusom iz Lovrana za Lovransku Dragu, pa tako uštedjeti 45' uspona. Autobusna linija 36 vozi iz Lovrana 12 puta na dan (nedjeljom 8 puta) od 5,40 do 22,30 h. Zadnji povratci u 19, 20,50 i 22,55 (nedjeljom u 18, 20,05 i 22,55).

Tu planinarska staza napušta cestu, uspinje se između vrtova i za 10' stiže kroz zaselak Dindiće u selo Ivuliće. Iz sela nastavlja lijevo uz kuće oštro uzbrdo 30' do križanja planinarskih puteva na kojem put lijevo vodi za Vojak a desno za Poklon. U ovoj točki treba skrenuti lijevo na makadamsku cestu i nastaviti kraćom prikratom do ponovnog izlaska na nju, a zatim po njoj do smjerokaza na oštrom desnom zavoju koji upućuje na skretanje prema Knezgradu. Od to skretanja do vrha stiže se za 10´ minuta.

Nakon toga slijedi povratak na križanje, na kojem treba skrenuti za Vojak. Staza vodi kroz staru šumu sve do ruba Lovranske drage, nastavlja u blagom usponu prema njenom vrhu, odakle se oštro penje u zapadnom smjeru između ograda kroz šumu do donjeg pojasa livada. Iznad njega, opet usponom kroz šumu, stiže do gornjeg pojasa livada (oko 1000 m) koje pružaju nezaboravan doživljaj lijepog vidika.

U nastavku uspona staza skreće malo lijevo do izvora Tisve, zatim slijedi najstrmiji dio puta, u zavojima kroz šumu, na kraju među stijenama, na prijevoj Vrata ili Prohod (1216 m), i preko njega, preko šumske ceste, u Veli dol. Lijevim rubom Dola do šume i kroz nju desnim rubom Malog dola do Sedla (1250 m) između Suhog vrha i Vojaka gdje je važno križanje: lijevo 20' na Suhi vrh, preko sedla u selo Malu Učku (polulijevo) i Veliku Učku (poludesno), a desno oštro uzbrdo hrptom Učke još 20' u zavojima na vrh Vojak. Uspon je vrlo naporan jer svladava visinsku razliku od 1536 m.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 09 min

Visina polazišta:

24 m

Visina odredišta:

1399 m

Minimalna visina:

24 m

Maksimalna visina:

1396 m

Uk. vis. raz. uspona:

1536 m

Uk. vis. raz. silaska:

160 m

Ukupna duljina:

10.3 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

8795 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila