Ako se na početnu točku ovog planinarskog izleta, koja se nalazi u Lovranskoj dragi, dolazi automobilom, tada državnu cestu D 66 Opatija – Pula treba napustiti  u mjestu Lovran, na odvojku ceste između restorana Rivijera i benzinske postaje INA-a, skrenuti desno na cestu Dr. Nilo Cara. Nakon skretanja vožnju treba nastaviti po njoj, bez skretanja na sporedne ceste, do tvrtke Lovranka d.o.o. Kod spomenute tvrtke, na oštrom zavoju treba skrenuti lijevo, na cestu za Lovransku Dragu i nastaviti vožnju preko mjesta Lignja do centra Lovranske Drage. U centru se nalazi veće proširenje na kojem postoji mogućnost za parkiranje više automobila.

Do Lovranske drage se može doći i gradskim prijevozom. Ako se izabere ovakav prilaz do početne točke ovog izleta, tada u mjestu Lovran treba odabrati liniju 36 prijevoznika Autotrolej koja vozi do Lovranske drage. Vozni red se nalazi na autobusnoj stanici.

Od Lovranske Drage vode dvije planinarske staze prema vrhu Vojak preko Babina skloništa. Ovog puta za uspon je odabrana kraća a za silazak duža planinarska staza. Planinarska markirana staza najprije vodi između kuća, nastavlja kroz šumu do izlaska na asfaltnu cestu, po kojoj se za kratko dolazi da Boćarije, gdje završava asfaltna cesta. U nastavku uspona, ulazi se na dobro markiranu i ugaženu planinarsku stazu, koja započinje nešto oštrijim usponom uzbrdo po višestrukim zavojima. Nakon prijeđenih 1,5 km dolazi se do raskrižja na kojem treba skrenuti lijevo.  U nastavku uspona, planinarska staza vodi kroz mješovitu šumu bukve i maruna preko područja zvanog Velo Brdo, nastavlja preko Križića do planinarskog skloništa na Babinom grobu (1012 m).

Od PS na Babinom grobu uspon se nastavlja po dobro markiranoj i uređenoj planinarskoj stazi, koja najprije vodi preko travnjaka, nastavlja kroz nisko šumsko raslinje do izlaska na makadamsku cestu (Tunel Učka – Mala Učka) i raskrižje putova na kojem treba skrenuti desno. Pješačenje se nastavlja po spomenutoj makadamskoj cesti oko 1 km do neoznačenog raskrižja, na kojem treba skrenuti desno na stazu – (Lovran – Vojak) koja se nakon prijeđenih 670 m spaja na stazu  Mala Učka – Vojak. Ova planinarska staza je dobro ugažena i markirana, prolazi kroz visoku bukovu šumu – ugodna i relaksirajuća za pješačenje.

Kada se izađe sa spomenute kratice na glavnu planinarsku stazu koja dolazi od Male Učke, u nastavku slijedi oštar uspon uz serpentine sve do prijevoja Sedlo. Na prijevoju Sedlo je veliko raskrižje na kojemu treba skrenuti lijevo prema vrhu Vojak. Od prijevoja staza se vrlo strmo uspinje s jugozapadne strane travnate padine do izlaska na greben s kojim se dolazi do kule i vrha Vojak.

U koliko želite uživati u jednoj od najljepših panorama u ovom dijelu Hrvatske, popnite se na najveći vrh istarskog poluotoka vrh Učke Vojak (1401 m ) po lijepom vremenu. Sa vrha kule pruža se jedinstven, nezaboravan i atraktivan pogled na Istru, Kvarnerski zaljev, sjeverni Jadran  sa otocima, Tršćanski zaljev, planine Gorskog kotara, Velebita,  Julijske Alpe u Sloveniji i Dolomite u Italiji.

Nakon što je masiv Učke i dijela Ćićarije proglašen Parkom prirode Učka 1999. godine, kula na Vojaku postala je njegovim simbolom, s ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine i duge tradicije pohoda na najviši vrh Učke. Na vrhu kule u krugu od 360 stupnjeva ugrađene su kamene ploče na kojima je uklesana ruža smjerokaza prema svim vidljivim vrhovima i njihovim nadmorskim visinama. Javna ustanova "Park prirode Učka" u potpunosti je obnovila kulu 2011. godine. Danas je kula uređena kao info-punkt, suvenirnica i vidikovac.

Sa vrha slijedi silazak istom stazom uspona do izlaska na makadamsku cestu (Tunel Učka – Mala Učka). Od ove točke skreće se desno na planinarsku stazu koja vodi prozračnim bukovim šumama prema raskrižju „Visoče“, podno kojeg se nalazi napušteno istoimeno selo. Ovaj dio staze prolazi između Velog sedla s desne i Pavlinova doca s lijeve strane, nastavlja preko predjela Mrakovčeva.

Na raskrižju planinarskih staza Visoče treba skrenuti lijevo u smjeru Lovranske Drage. Ova dionica staze na dužini 1,7 km vodi po izohipsi na prosječnoj nadmorskoj visini 400 m do izlaska na asfaltnu cestu pored „Konobe Lovranska Draga“. U nastavku slijedi pješačenje asfaltnom cestom u dužini 400 m do centra Lovranske Drage, gdje i završava ovaj planinarski izlet.

Pridonio: Mirko Bjelan

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 49 min

Visina polazišta:

367 m

Visina odredišta:

361 m

Minimalna visina:

360 m

Maksimalna visina:

1404 m

Uk. vis. raz. uspona:

1220 m

Uk. vis. raz. silaska:

1226 m

Ukupna duljina:

14.8 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

12300 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila