Iz Lovrana za Lovransku Dragu vodi asfaltna cesta. Na kraju te ceste treba parkirati automobil jer je tu početna točka uspona. Lovranska Draga slikovito je naselje smješteno unutar Parka na istočnim padinama Učke. Raštrkane kućice povezane su starim putovima i stazama od kojih su najznačajniji oni koji povezuju ruralnu Lovranštinu s Medvejom i morem. Na prilazu Lovranskoj Dragi nalazi se barokna crkvica Sv. Mihovila, zaštitnika mjesta. Naselje je okruženo terasastim vinogradima i livadama te s najvišim vrhovima Učke u pozadini čini pejzažnu cjelinu od posebne vrijednosti. Kroz naselje teče potok koji mještani zovu jednostavno "Potok", a ulijeva se u more u Medveji. Najzanimljiviji dio potoka je slap, jedan od najljepših slapova unutar Parka prirode Učka, do kojega vodi uređena šetnica "Slap". Ovom šetnicom obavezno proći.

Početna točka uspona se nalazi na koti približno 400 m nadmorske visine. Staza do planinarskog skloništa Babin Grob (1012 m), vodi u zavojima oštrije se uspinjući do izlaska na greben.

Ovaj dio uspona vodi kroz šumu kestena, graba, bukve, bora i ostalog mediteranskog raslinja. Ovaj dio šume je poznat i po Lovranskim marunima (kestenima).

Planinarsko sklonište je u naravi drvena kućica prikladna za smještaj 5-6 planinara. Kod ovog skloništa staza izlazi na greben pa po čistini vodi sve do sela Mala Učka, koje je od ove točke udaljeno 3 km. Na ovom dijelu staza gotovo da ne dobiva ništa na visini.

Mala Učka najviše je ruralno naselje u Istri, smješteno na 995 metara nadmorske visine. Nekad je u Maloj Učki živjelo 130 stanovnika koji su se zvali Učkari, bavili se stočarstvom i bili poznati po dobrom siru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 30. travnja 1944. godine, Talijani i Nijemci do temelja su spalili selo, te su se Učkari poslije rata iselili zbog teških gospodarskih prilika. Selo je i u takvom stanju ostalo dovoljno slikovito da ga se 1976. godine upiše u Registar nepokretnih spomenika kulture kao zaštićenu ruralnu cjelinu. Danas je Mala Učka bez stalnih stanovnika. Šarolikost flore i pejzažna ljepota reljefa i krajolika s ruralnim kvalitetama naselja okruženog stijenama i pašnjacima predstavljaju izuzetnu prirodnu vrijednost.

Do Male Učke vodi makadamska cesta od sela Vela Učka. Od ovog sela slijedi vrlo oštar uspon od 40-tak minuta do sedla. Tu je križanje niza planinarskih staza na kojem treba izabrati smjer za Vojak. Od križanja slijedi vrlo oštar uspon a staza vodi u zavojima do vrha Vojak, na kojeg se stiže za 20-tak minuta sa sedla.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Nataša Demut ∙ 9. Studeni 2020

Ukoliko se ide standardnom dinamikom penjanja 350m/h, potrebno je skoro 4 h za ovaj uspon. Ovo je bitno naglasiti radi planiranja vremena za rutu i povratak, pogotovo kad su dani skraćeni. Staza je predivna: šuma, usponi, prekrasni vidici. Preporuka pauzu planirati kod Babinog skloništa, prekrasni vidici i mir, trenutak koji je potrebno iskoristiti.

Kristina Novak ∙ 1. Ožujak 2021

Odlična staza! Na početku kreće oštrije kroz šumu i brzo se dobiva na visini, zatim od Babinog skloništa lagana šetnjica do sela Mala Učka i na kraju uspon do vrha. Nama je trebalo 4 sata hoda, ako računamo i povratak. Staza je dobro označena i održavana!

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 11 min

Visina polazišta:

365 m

Visina odredišta:

1397 m

Minimalna visina:

365 m

Maksimalna visina:

1397 m

Uk. vis. raz. uspona:

1187 m

Uk. vis. raz. silaska:

154 m

Ukupna duljina:

8.2 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

4641 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila