Početna točka uspona je željeznička stanica Zrmanja u mjestu Otrić. Ako ste stigli automobilom, treba ga parkirati na parkiralištu željezničke stanice. Stara ŽS je porušena a nova je stavljena u jedan kontejner.

Markacije počinju preko puta kontejnera, ali treba prijeći preko tračnica. Za ispravan prelazak treba ići istočno pored kontejnera do podvožnjaka, spustiti se jednu razinu i prijeći tračnice ispod podvožnjaka. Markacije su i na podvožnjaku.

Staza dalje slijedi makadamsku cestu do burobrana, skreće desno uz burobrane i nakon 100-tinjak metara ponovo izlazi na makadamsku cestu. U nastavku staza slijedi ovu cestu do pred selo u kojem su obnovljene dvije kuće ali nije primjećen život u njima, a tu kod jednog lijevog zavoja nastavlja ravno uz ograde, a nakon njih započinje se lagano uspinjati. Kada se dođe do neobičnog planinarskog znaka na čizmi, ulazi u rijetku šumu hrasta sladunca, crnog graba i pokojeg bora, vodi kroz nju do izlaska na priviju s koje se jasno vidi vrh.

Do pod sam vrh gdje se nalazi kamena galerija, staza vodi po kraškom terenu, dok na tom području vodi nepreglednim livadama a nakon njih, ispod samog vršnog grebena stiže na križanje planinarskih puteva. Na tom križanju smjer lijevo vodi izravno na vrh u vrlo oštrom usponu, dok smjer desno vodi na vrha zaobilazno u nešto blažem i prihvatljivijem usponu.

Staza gotovo cijelim usponom vodi po kraškoj goleti, pa za vrućih dana to treba uzeti u obzir. Također treba naglasiti da je staza jako dobro svježe markirana i gotovo da nije moguće pogriješiti. U podnožju vrha vrijedi posjetiti park prirodnih skulptura. Vrh je označen, natpisom imena i nadmorske visine, na kamenu.

Tuljak s upisnom knjigom i žig, ugrađeni su u kamen 30-tak metara ispod vrha, neposredno na markiranoj stazi. Teško ga je promašiti.

Vidik s vrha je nesmetan u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 10 min

Visina polazišta:

640 m

Visina odredišta:

1425 m

Minimalna visina:

636 m

Maksimalna visina:

1425 m

Uk. vis. raz. uspona:

786 m

Uk. vis. raz. silaska:

21 m

Ukupna duljina:

5 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

4582 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila