Početna točka uspona je na parkiralištu iza recepcije NP „Paklenica“. Tu se mora parkirati automobil. Uspon kreće s parkirališta, uređenom kamenitom stazom, uz Veliku Paklenicu te se odvaja od nje desno na početku Anić luke (prije izvora). Dalje staza ide vrlo oštro uzbrdo, uz alpinističku stijenu Anić Kuka, sve do prijevoja između Anić Kuka i Jurasove Glave.

Izlaskom na prijevoj dolazi se do smjerokaza koji upućije na skretanje lijevo prema Jurlinama i Maloj Paklenici i desno prema vrhu Anić Kuka. Ovdje treba skrenuti lijevo. U nastavku staza vodi kroz nisku makiju gotovo ne dobivajući ništa na visini sve do Jurlina. Poslije 4,0 km od polazišta, staza se križa s planinarskim putem koji dolazi od zaseoka Parići. Ovdje treba nastaviti ravno prema Maloj Paklenici.

Jurline su zaselak koji je gotovo u potpunosti napušten. Sve su kuće urušene, osim jedne za koju se čini da je povremeno nastanjena. Čitava ova visoravan je bogata pašnjacima a ima i dosta ostataka zapuštenih vrtača. Nakon 4.13 km od polazišta, dolazi se na križanje planinarskih putova. Treba izabrati smjer desno prema Ivinim Vodicama.

Planinarska staza ide polako uzbrdo i izlazi na travnatu visoravan koja je obrasla u visoku makiju prošaranu borovima. Na ovom djelu, često se ide uz suhozide ograđenih vrtača i pašnjaka, što svjedoči o životu u ovom podučju, u nedavnoj prošlosti. Ponovno križanje planinarskih putova je 6,2 km od polazišta, područje se zove Njive Lekine, a prema smjerokazu treba skrenuti lijevo prema Ivinim Vodicama i Velikim Močilima.

Od izlaska na travnatu visoravan do ove točke, prijeđe se gotovo 2 km a da se ništa ne dobiva na visinskoj razlici. Odavde, staza kreće nešto oštrije uzbrdo i izlazi na zapadni greben kanjona Male Paklenice. Ovaj uspon ide otvorenim kamenjarom, po kamenitom terenu, i nije nimalo ugodan za hodanje. Izlaskom na greben, ponovo se dolazi u područje šuma bora i bukve, teren postaje mekan, bez kamena i ugodan za hodanje. Sljedeće križanje planinarskih putova je 7,6 km, na kojem treba skrenuti desno prema Ivinim Vodicama. Na ovom području ima dosta ruševina od nekadašnjih ljetnih pastirskih stanova. Nedugo nakon križanja, staza kreće oštrije uzbrdo sve do izlaska na greben. S grebena se ponovo spušta do smjerokaza, koji se nalazi 9,2 km od polazišta a zove se Martinovo Mirilo.

Na ovom mjestu, s lijeve strane dolazi planinarski put od PD Paklenica, stapa se u predmetni put te ide u završni, oštri i zahtjevni uspon do planinarskog skloništa Ivine Vodice. Nakon prijeđenih 10,1 km dolazi se do planinarskog skloništa Ivine Vodice. Prema smjerokazu od ove točke, lijevo je uspon prema Svetom Brdu i Vaganskom Vrhu, a ravno prema Vlaškom Gradu. Izvor se nalazi 70 m istočno od skloništa. Izvor je zaštićen i posjeduje kantu za vađenje vode. Žig se nalazi u metalnom tuljku koji je pričvršćen za južni zid skloništa.

Staza prema Vlaškom gradu, ide visokom bukovom šumom, dva puta gubeći pa dobivajući na visini, po terenu vrlo ugodnom za hodanje, te nakon prijeđenih 2,4 km od Ivinih Vodica, stiže se do planinarskog skloništa Vlaški Grad. Na travnatom hrptu iznad skloništa je heliodrom za nuždu. Sklonište se nalazi ispod kamenitog vrha Vlaški Grad kao i ispod travnatog hrpta, geografske orjentacije prema zapadu. Žig se nalazi u skloništu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 27 min

Visina polazišta:

96 m

Visina odredišta:

1270 m

Minimalna visina:

96 m

Maksimalna visina:

1270 m

Ukupna duljina:

12.1 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

18763 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila