Polazna točka izleta je na parkiralištu NP „Paklenica“. Od parkirališta vodi građena kamena staza. Po njoj treba prijeći 2,3 km, i prema smjerokazu skrenuti desno prema Maloj Paklenici. Tu se prelazi rijeka Velika Paklenica.

Nakon prelaska, staza nastavljavrlo oštro, uzbrdo, po serpentinama, ispočetka po kamenitom tlu kroz nisku makiju, a nakon prijeđene polovine uspona po neugodnom siparu, do izlaska na desni greben. Ovaj uspon je još teži u ljetno vrijeme, za velikih vrućina, jer nema nikakve zaštite od sunca (Hladovine). Zbog toga, ovaj uspon u ljetno vrijeme, treba poduzimati ranije ujutro ili u kasnijim popodnevnim satima.

Izlaskom na greben, nakon 3,56 km, dolazi se do smjerokaza. Ovdje treba skrenuti desno prema Jurlinama i Maloj Paklenici. Poslije 4,0 km od polazišta, staza se križa s planinarskim putom koji dolazi od Anića Kuka. Ovdje treba skrenuti lijevo prema Maloj Paklenici.

Jurline su zaselak koji je gotovo u potpunosti napušten. Sve su kuće urušene, osim jedne za koju se čini da je povremeno nastanjena. Čitava ova visoravan je bogata pašnjacima a ima i dosta ostataka zapuštenih vrtača. Nakon 4.13 km od polazišta, dolazi se na križanje planinarskih putova. Treba izabrati smjer desno prema Ivinim Vodicama.

Planinarska staza ide polako uzbrdo i izlazi na travnatu visoravan koja je obrasla u visoku makiju prošaranu Borovima. Na ovom djelu, često se ide uz suhozide ograđenih vrtača i pašnjaka, što svjedoči o životu u ovom podučju, u nedavnoj prošlosti. Ponovno križanje planinarskih putova je 6,2 km od polazišta, područje se zove Njive Lekine, a prema smjerokazu treba skrenuti lijevo prema Ivinim Vodicama i Velikim Močilima.

Od izlaska na travnatu visoravan do ove točke, prijeđe se gotovo 2 km a da se ništa ne dobiva na visinskoj razlici. Odavde, staza kreće nešto oštrije uzbrdo i izlazi na zapadni greben kanjona Male Paklenice. Ovaj uspon ide otvorenim kamenjarom, po kamenitom terenu, i nije nimalo ugodan za hodanje. Izlaskom na greben, ponovo se dolazi u područje šuma bora i bukve, teren postaje mekan, bez kamena i ugodan za hodanje. Sljedeće križanje planinarskih putova je 7,6 km, na kojem treba skrenuti desno prema Ivinim Vodicama. Na ovom području ima dosta ruševina od nekadašnjih ljetnih pastirskih stanova. Nedugo nakon križanja, staza kreće oštrije uzbrdo sve do izlaska na greben.

S grebena se ponovo spušta do smjerokaza, koji se nalazi 9,2 km od polazišta a zove se Martinovo Mirilo. Na ovom mjestu, s lijeve strane dolazi planinarski put od PD Paklenica, stapa se u predmetni put te ide u završni, oštri i zahtjevni uspon do planinarskog skloništa Ivine Vodice. Nakon prijeđenih 10,5 km dolazi se do planinarskog skloništa Ivine Vodice. Prema smjerokazu od ove točke, lijevo je uspon prema Svetom Brdu i Vaganskom Vrhu, a ravno prema Vlaškom Gradu. Izvor se nalazi 70 m istočno od skloništa. Izvor je zaštićen i posjeduje kantu za vađenje vode. Žig se nalazi u metalnom tuljku koji je pričvršćen za južni zid planinarskog skloništa.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 49 min

Visina polazišta:

203 m

Visina odredišta:

1195 m

Minimalna visina:

136 m

Maksimalna visina:

1195 m

Uk. vis. raz. uspona:

1251 m

Uk. vis. raz. silaska:

258 m

Ukupna duljina:

9.4 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

8756 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila