Iz Starigrada Paklenice treba slijediti smjerokaze za ulaz u NP Paklenica. Na recepciji NP treba kupiti ulaznicu a cijena ulaznice za planinare s planinarskom iskaznicom je 30 kn dnevno. Od recepcije se može voziti još 2 km po asfaltnoj cesti a uz nju je uređeno parkiralište. Ako se ima sreće, pa se nađe slobodno parkirno mjesto, s automobilom se može doći do kraja asfaltne ceste. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta pa sve do planinarskog doma vodi široka građena pješačka staza stalno uz rijeku Velika Paklenica. Najprije prolazi kroz dio koji se zove Klanac, ispod Anić Kuka, malo oštrije se uspinje, izlazi do Anić Luke, nakon koje nastavlja ugodnom šetnicom koja najprije prolazi pored Markova a zatim pored Katića Mlina (stare vodenice bez funkcije), nakon njih pored Lugarnice koja je danas pretvorena u ugostiteljski objekt. Naposredno prije lugarnice prelzi preko mostića i nastavlja lijevom obalom Velike Paklenice, kojom stiže do sljedećeg mostiće neposredno prije planinarskog doma. Do PD treba slijediti smjerokaze za njega. Neposredno blizu planinarskog doma su i dva seoska domaćinstva koja pružaju usluge noćenja i prehrane. Oba su udaljena oko 5 minuta. Jedno se nalazi u zaseoku Ramići a drugo u zaseoku Parići.

Iz zaseoka Parići treba ići pored zaseoka Ramići i 300-tinjak metara iza zaelka je križanje planinarskih puteva na kojem svi vode na Vaganski vrh. Staza lijevo ide preko Buljme i Struge, staza u sredini je „Bukova staza“ i vodi preko Babina jezera, a staza desno vodi izravno na vrh i zove se „Lipa staza“. Ovdje se opisuje uspon po srednjem smjeru po tzv. „Bukovoj stazi“.

Uspon najprije vodi kroz visoku makiju, zatim kroz visoku bukovu šumu, preko nekoliko kamenitih dijelova do izlaska na prijevoj između Krceljuše (Vaganski kuk) i Cljenog kuka.

Ovaj dio uspona je teži i zahtjevniji od onog po Lipoj stazi. Na dionicama koje vode preko kamenjara potrebno je koristiti i ruke kod uspona.

Izlaskom na prijevoj stiže se na područje prostranih livada i proplanaka, a staza vodi preko njih do ljetnih stanova Jurline. Kod njih staza se počinje lagano uspinjati, vodi pored Babina jezera, zaobilazi ga i uspinje se do križanja sa stazom koja dolazi od PS Struge. Na tom križanju treba skrenuti desno. U nastavku staza vodi sjeveroistočnim obronkom Zoranićeva vrha, a nakon njegova prolaska slijedi kraći oštriji uspon, kroz klekovinu, na Vaganski vrh.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Lukica MARTIĆ ∙ 29. Svibanj 2022

Jako zahtjevna staza za spuštanje za vrijeme kiše i vremenskih neprilika. Avantura za poželjeti.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 08 min

Visina polazišta:

87 m

Visina odredišta:

1751 m

Minimalna visina:

87 m

Maksimalna visina:

1752 m

Uk. vis. raz. uspona:

1805 m

Uk. vis. raz. silaska:

141 m

Ukupna duljina:

12.9 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

10844 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila