Iz Starigrada Paklenice treba slijediti smjerokaze za ulaz u NP Paklenica. Na recepciji NP treba kupiti ulaznicu a cijena ulaznice za planinare s planinarskom iskaznicom je 30 kn dnevno. Od recepcije se može voziti još 2 km po asfaltnoj cesti a uz nju je uređeno parkiralište. Ako se ima sreće, pa se nađe slobodno parkirno mjesto, s automobilom se može doći do kraja asfaltne ceste. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta pa sve do planinarskog doma vodi široka građena pješačka staza stalno uz rijeku Velika Paklenica. Najprije prolazi kroz dio koji se zove Klanac, ispod Anić Kuka, malo oštrije se uspinje, izlazi do Anić Luke, nakon koje nastavlja ugodnom šetnicom koja najprije prolazi pored Markova a zatim pored Katića Mlina (stare vodenice bez funkcije), nakon njih pored Lugarnice koja je danas pretvorena u ugostiteljski objekt. Naposredno prije lugarnice prelzi preko mostića i nastavlja lijevom obalom Velike Paklenice, kojom stiže do sljedećeg mostiće neposredno prije planinarskog doma. Do PD treba slijediti smjerokaze za njega.

Neposredno blizu planinarskog doma su i dva seoska domaćinstva koja pružaju usluge noćenja i prehrane. Oba su udaljena oko 5 minuta. Jedno se nalazi u zaseoku Ramići a drugo u zaseoku Parići.

Iz zaseoka Parići treba ići pored zaseoka Ramići i 300-tinjak metara iza zaelka je križanje planinarskih puteva na kojem svi vode na Vaganski vrh. Staza lijevo ide preko Buljme i Struge, staza u sredini je „Bukova staza“ i vodi preko Babina jezera, a staza desno vodi izravno na vrh i zove se „Lipa staza“.

Po njoj je i najkaraći uspon a obzirom da svi smjerovi savladavaju istu nadmorsku visinu, ona je i najstrmija. Uspon najprije vodi kroz makiju, nakon nje kroz visoku bukovu šumu, u zavojima do izlaska na golet i sipar na 1300 m nadmorske visine. Uspon najprije vodi po krupnom kamenjaru, po kojem se nije pretjerano teško uspinjati, zatim po sitnom siparu po kojem se malo proklizava i na kraju ponovo po krupnijem kamenjaru do izlaska na greben na 1600 m nadmorske visine.

S grebena slijedi lagani uspon najprije kroz klekovinu a kada se staza spusti malo u depresiju, nastavlja se kroz nju i dolaskom pod vršni dio slijedi uspon u zavojima, po tratini, do samog vrha. Ovaj uspon je po internetskim portalima, potpuno neobjektivno i pretjerano opisan kao izuzetno težak i jako zahtjevan, a on to nije. Ona je zahtjevna, a samim tim izazovna za planinare s dobrom kondicijom.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Josip Bauk ∙ 19. Lipanj 2022

18.6.2022. smo se popeli od parkirališta preko Bukove staze do Vaganskog vrha, a natrag smo se spustili Lipom stazom. Taj plan puta nam se učinio pristupačnim i zanimljivim. Kondicijski smo odradili uspon bez problema, tehnički nije bilo zahtjevno osim na par mjesta gdje je potrebno biti samo malo više fokusiran. Što se tiče sipara, taj dio nije za svakoga i potrebno je biti skoncetriran, ali mi smo iskreno uživali. Pratili su nas ugodna temperatura, lagana bura i čitav spektar prekrasnih vidika i zvukova. Naš dojam/savjet je da za ovakav uspon budete u "pristojnoj" formi, spremni na nekoliko zahtjevnijih dijelova staze, a za sipar budite spremni na malu avanturu ili imajte strpljenja za polagano i fokusirano spuštanje. :)

Valentina Prekpalaj ∙ 16. Kolovoz 2022

Pozdrav! Išli smo početkom 8. mjeseca, najavljeno je bilo 38 stupnjeva, uz dovoljnu količinu vode izvedivo. Krenuli smo od parkirališta po Lipoj stazi, koja je pretežno u hladu tj. šumi. Svakako zahtjeva kondiciju, jer je strma. Kod sipara je bilo izazovno zbog proklizavanja, još jedna teška okolnost bile su pčele koje su nas cijelo vrijeme oblijetale i tjerale dalje. :) Sve u svemu tko voli izazov, odlična!

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 06 min

Visina polazišta:

87 m

Visina odredišta:

1751 m

Minimalna visina:

87 m

Maksimalna visina:

1753 m

Uk. vis. raz. uspona:

1769 m

Uk. vis. raz. silaska:

105 m

Ukupna duljina:

11.4 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

10798 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila