Iz Starigrada Paklenice treba slijediti smjerokaze za ulaz u NP Paklenica. Na recepciji NP treba kupiti ulaznicu a cijena ulaznice za planinare s planinarskom iskaznicom je 20 kn dnevno. Od recepcije se može voziti još 2 km po asfaltnoj cesti a uz nju je uređeno parkiralište. Ako se ima sreće, pa se nađe slobodno parkirno mjesto, s automobilom se može doći do kraja asfaltne ceste. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta pa sve do planinarskog doma vodi široka građena pješačka staza stalno uz rijeku Velika Paklenica. Najprije prolazi kroz dio koji se zove Klanac, ispod Anić Kuka, malo oštrije se uspinje, izlazi do Anić Luke, nakon koje nastavlja ugodnom šetnicom koja najprije prolazi pored Markova a zatim pored Katića Mlina (stare vodenice bez funkcije), nakon njih pored Lugarnice koja je danas pretvorena u ugostiteljski objekt.

Naposredno prije lugarnice prelzi preko mostića i nastavlja lijevom obalom Velike Paklenice, kojom stiže do sljedećeg mostiće neposredno prije planinarskog doma. Do PD treba slijediti smjerokaze za njega, jer nema smjerokaza za Vlaški Grad.

Neposredno blizu planinarskog doma su i dva seoska domaćinstva koja pružaju usluge noćenja i prehrane. Oba su udaljena oko 5 minuta. Jedno se nalazi u zaseoku Ramići a drugo u zaseoku Parići.

Iz zaseoka Parići treba nastaviti desnom stranom rijeke Velika Paklenica, i prijeći rijeku 100-tinjak metara prije smjerokaza koji upućuje na skretanje desno prema Velikim močilima.

Od ove točke treba nastaviti lijevom stranom spomenute rijeke do Martinovih Mirila. Staza do ove točke vodi kroz visoku bukovu šumu, i slijedi rijeku Veliku paklenicu po njenoj desnoj a nakon prelaska i lijevoj obali. Ugodna je za hodanje i nije naporna. Na križanju kod Martinovih Mirila treba skrenuti lijevo prema Ivinim Vodicama.

Od ove točke započinje oštriji uspon do Ivinih Vodica. Staza vodi kroz mješovitu visoku šumu. Kod planinaeskog skloništa Ivine Vodice moguća je opskrba izvorskom vodom s kaptiranog izvora koji nikada ne presušuje. Samo sklonište je dosta uredno i omogućuje spavanje za 10-tak planinara. Opskrbljeno je posuđem.

U nastavku staza vodi preko kanjona Male Paklenice, ide gore-dolje tri puta, gubi dosta na dosegnutoj visinskoj razlici, i stiže do planinarskog skloništa Vlaški Grad. Ovo planinarsko sklonište je dosta devastirano a moguće je kampiranje na livadi podno vrha Vlaški Grad.

Od planinarskog skloništa slijedi dosta oštar uspon do vrha Vlaški Grad. Ovaj uspon iako je oštar nije jako zamoran jer je kratak.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 39 min

Visina polazišta:

87 m

Visina odredišta:

1371 m

Minimalna visina:

87 m

Maksimalna visina:

1371 m

Uk. vis. raz. uspona:

1528 m

Uk. vis. raz. silaska:

244 m

Ukupna duljina:

15.2 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

11960 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila