Iz Starigrada Paklenice treba slijediti smjerokaze za ulaz u NP Paklenica. Na recepciji NP treba kupiti ulaznicu a cijena ulaznice za planinare s planinarskom iskaznicom je 30 kn dnevno. Od recepcije se može voziti još 2 km po asfaltnoj cesti a uz nju je uređeno parkiralište. Ako se ima sreće, pa se nađe slobodno parkirno mjesto, s automobilom se može doći do kraja asfaltne ceste. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta pa sve do planinarskog doma vodi široka građena pješačka staza stalno uz rijeku Velika Paklenica. Najprije prolazi kroz dio koji se zove Klanac, ispod Anić Kuka, malo oštrije se uspinje, izlazi do Anić Luke, nakon koje nastavlja ugodnom šetnicom koja najprije prolazi pored Markova a zatim pored Katića Mlina (stare vodenice bez funkcije), nakon njih pored Lugarnice koja je danas pretvorena u ugostiteljski objekt. Naposredno prije lugarnice prelzi preko mostića i nastavlja lijevom obalom Velike Paklenice, kojom stiže do sljedećeg mostiće neposredno prije planinarskog doma. Do PD treba slijediti smjerokaze za njega.

Neposredno blizu planinarskog doma su i dva seoska domaćinstva koja pružaju usluge noćenja i prehrane. Oba su udaljena oko 5 minuta. Jedno se nalazi u zaseoku Ramići a drugo u zaseoku Parići.

U ovom planinarskom izletu odabran je smještaj u zaseoku Ramići u „Ramića dvorima“. Prvi dan je bio uspon do Ramića dvora od kojih se sutra nastavilo uspon pravcem Babin Kuk-Liburnija-Brundo-Vaganski vrh-Zoranićev vrh-Buljma-Zaseok Ramići do „Ramića dvora“ u kojima je provedena još jedna noć, a nakon nje je sutra uslijedio spust do parkirališta NP Paklenica.

Iz zaseoka Ramići treba ići 200-tinjak metara do križanja planinarskih puteva na kojem svi vode na Vaganski vrh. Staza lijevo ide preko Buljme i Struge, staza u sredini je „Bukova staza“ i vodi preko Babina jezera, a staza desno vodi izravno na vrh i zove se „Lipa staza“.

Po njoj je i najkaraći uspon a obzirom da svi smjerovi savladavaju istu nadmorsku visinu, ona je i najstrmija. Uspon najprije vodi kroz makiju, nakon nje kroz visoku bukovu šumu, u zavojima do izlaska na golet koja se nalazi neposredno prije dolaska na sipar na nadmorskoj visini od 1300 m. U ovoj točki se nalazi križanje planinarskih staza, na kojem treba skrenuti desno. Nakon skretanja planinarska staza vodi gore dolje sa malom promjenom nadmorske visine, kroz visoku bukovu šumu sve do podnožja Babina kuka. Tu planinarska staza skreće oštro lijevo i nastavlja uz dosta veliku strminu, sve do markirane točke ulaska u stijenu Babina Kuka.

Uspon na Babin Kuk je nekada bio djelomično osiguran sajilama koje su za vrijeme izvođenja ovog planinarskog izleta bile potrgane. Uspon bez osiguranja je malo opasniji i zahtjevniji. Za savladavanje istog treba vladati vještinom slobodnog i neosiguranog uspona u krušljivom stijenskom okruženju. Silazak sa vrha je po stazi uspona.

Kada se siđe na križanje podno Babina Kuka, za uspon na Liburniju treba nastaviti ravno ispod dužeg kamenog grebena, dosta oštro uzbrdo, do izlaska na sedlo iznad Babina kuka. U nastavku uspona od sedla do izlaska na uzdužni greben Liburnije, planinarska staza vodi najvećim dijelom po kamenjaru, preko dužih strmih i glatkih kamenih blokova, na kojima se nalazi uže za pridržavanje i lakši uspon. Ovaj dio uspona, kao i uspon na Babin kuk treba izbjegavati za vrijeme kiša ili uvjeta  kada se očekuje mokra stijena.

Sa vrha Liburnije treba se vratiti po grebenu do točke u kojoj se izišlo na greben iz smjera Babina kuka. Ovu točku treba proći i nastavit uspon kroz klekovinu, preko prijevoja nakon kojeg slijedi mali gubitak na nadmorskoj visini i izlazak na travnati dio. Planinarska staza vodi malo gore-dolje do izlaska na sedlo podno vrha Brundo.

Sa spomenutog sedla slijedi 10-tak minuta uspona, koji najprije vodi kroz klekovinu, zatim obilazi nekoliko lako savladavljiv uspona po kamenjaru i prije samog vrha po travnatoj zaravni koja i dominira na njemu. Na vrhu se nalazi metalni tuljac sa upisnom knjigom a sam vrh je obilježen hrpom kamenja. Sa vovog vrha treba se vratiti na sedlo, na kojem treba skrenuti lijevo i spustiti se na velebtsku planinarsku stazu nastaviti uspon prema Vaganskom vrhu. Planinarska staza se ponovo počinje lagano uspinjati i neposredno ispod vršnog grebena na ovu stazu se priključuje "Lipa staza", nakon čega slijedi malo oštriji uspon po travnatoj goleti na sam vrh.

Vaganski vrh je malo neobičan. Travnat je, a veličina mu je kao nogometno igralište. Oznaka vrha u prošlosti je više puta mijenjala lokaciju. Vrh je označen gomilom kamenja u koju je ugrađen drveni križ, na kojem je istaknuto ime vrha i nadmorska visina a sa stražnje strane se nalazi raspelo. Nekada je tu bio samo zapiknut drveni križ dok je na jednoj većoj kamenoj ploči natpis s imenom vrha i nadmorskom visinom. Planinarski metalni žig se nalazi pored oznake vrha. U neposrednoj blizini žiga je i metalni tuljac u kojem se nalazi upisna knjga. Ovi natpisi, žig i upisna knjiga su i dalje ostali na svojim tradicionalnim mjestima.

Sa ovog vrha treba nastaviti dalje po velebitskoj grebenskoj stazi, u smjeru PS Struge, do križanja iznad „Babina jezera“. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo prema „Babinu jezeru“. Od  „Babina jezera“ slijdi lagan uspon ukoso uzbrdo, kroz klekovinu, do Zoranićeva vrha, sa kojeg se treba vratiti stazom uspona.

Nakon „Babina jezera“ slijedi silazak na prostranu travnatu zaravan ljetnih stanova Jurline. Na početku te zaravni, na neobilježenom križanju planinarskih staza, prema slijedećoj slici, treba skrenuti desno: 

Nakon skretanja slijedi najprije lagani uspon preko „Marasove gore“ a nakon savladanog uspona slijedi spust na „Babino polje“ do križanja sa planinarskom stazom koja vodi za PS Struge. Ovaj izlazak na Babino polje je prikazan na slijedećoj slici:

 

Ovdje treba naglasiti da su na prethodno spomenutom prelasku dobre ali malo blijede markacije i planinarska staza je djelomično zarasla. Ovaj prijelaz se preporučuje planinarima sa dobrim orjentacijskim sposobnostima i dobro bi bilo imati gpx tragove.

Nako dolaska do križanja sa planinarskom stazom koja vodi sa Buljme prema PS Struge, treba skrenuti lijevo i nastaviti pješačenje preko Buljme do građenom pješačkom putu sve do povratka do zaseoka Ramići, a nakon njih do parkirališta NP Paklenica, gdje je i kraj ovog lijepog, napornog i nezaboravnog planinarskog izleta.

Video uradak sa ovog izleta pogledajte: OVDJE

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

12 h 28 min

Visina polazišta:

137 m

Visina odredišta:

161 m

Minimalna visina:

137 m

Maksimalna visina:

1770 m

Uk. vis. raz. uspona:

2379 m

Uk. vis. raz. silaska:

2355 m

Ukupna duljina:

30.4 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

26347 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Nedovoljna

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila