Početna točka ovog planinarskog izleta je PD Alan.

Staza od njega vodi cestom Sveti Jurij-Krasno do spomenika, kod kojeg se križa s Premužićevom stazom, skreće desno na nju s desne strane zaobilazeći Bilansko Mirovo nakon kojeg dolazi na travnatu zaravan Bilo, i tu dolazi na križanje planinarskih puteva.

Na tom križanju Premužićeva staza skreće desno, prelazi preko grebena i prelazi na južnu padinu Zečjaka, napreduje kroz Baričević dolac, nakon kojeg ulazi u visoku bukovu šumu, vodi kroz nju do južne padine vrha Visibaba i u toj točki napušta NP Sjeverni Velebit.

U nastavku uspon slijedi Premužićevu stazu koja stalno polako gubi na visini a vodi južnom padinom s koje su stalno otvoreni prekrasni vidici na more i otoke ( stalno su u fokusu otoci Rab, Sveti Andrija i Goli), sve do križanja planinarskih puteva na južnoj padini vrha Ograđenik. Na tom križanju treba skrenuti lijevo i slijediti stazu 500 m do križanja planinarskih puteva, gdje se ova staza spaja na stazu koja dolazi iz Dokozine Plani, skreće desno te za 270 m stiže do PS Ograđenica.

Na ovom dijelu staza stalno dobiva na visini tako da od Premužićeve staze do PS savladava visinsku razliku od 70 m. Slijedećih 1,1 km vodi po travnatom terenu koji je obrastao u klekovinu, prolazi sa sjeverne strane Matijević brijega i savladava visinsku razliku od 200 m. Od ove točke do vrha Šatorine ima 1,75 km, a staza najprije vodi kroz klekovinu i gubi na dostignutoj visini 100 m, a nakon toga slijedi oštriji uspon na vrh Šatorina.

Ova dionica najprije vodi kroz klekovinu da bi završni uspon išao po travnatoj stazi do travnatog, tupastog vrha s kojeg su otvoreni vidici u svim smjerovima. Cijela staza je dobro označena, uhodana i vrlo konforna za planinarenje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 26 min

Visina polazišta:

1324 m

Visina odredišta:

1623 m

Minimalna visina:

1290 m

Maksimalna visina:

1623 m

Uk. vis. raz. uspona:

701 m

Uk. vis. raz. silaska:

402 m

Ukupna duljina:

14.2 km

Prosječni nagib:

9 %

Utrošak energije:

9395 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila