Polazište ovog planinarskog izleta je PD Alan. Od doma najprije treba slijediti makadamsku cestu u smjeru Krasnog 1,5 km. Tu se ova makadamska cesta križa s onom koja vodi za Veliki Lubenovac, i na tom križanju treba skrenuti lijevo i nastaviti tom cestom do skretanja na planinarsku stazu za uspon na Veliki Kozjak. Ovo skretanje je naznačeno smjerokazom i lako ga je uočiti. ž

U nastavku staza vodi kroz visoku bukovu šumu. Pred sam završni uspon gubi se na dostignutoj nadmorskoj visini oko 30 m. Nakon ove depresije slijedi malo oštriji uspon najprije kroz bukovu šumu, zatim klekovinu i konačno po kamenjaru na sam stjenoviti vrh Velikog Kozjaka.

Ovaj dio staze dobro je označen, nije naporan i jednostavan je za snalaženje.

S vrha slijedi povratak po istoj stazi do makadamske ceste Jurij-Krasno. Na križanju s njom treba skrenuti lijevo i slijediti je do smjerokaza za uspon na Kitu, koji se nalazi na Velikom prijevoju 1414 m nadmorske visine.

Od smjerokaza staza vodi kroz šumu, zatim po travnatim proplancima do izlaska na greben, pa po njemu do vrha. Vrh je označen manjom gomilom kamenja. Na jednom kamenu je natpis imena vrha. Na vrhu nema planinarskog žiga.

S ovog vrha staza dalje vodi po kamenjaru, stalno gubeći i vraćajući dosegnutu visinu da bi na kraju izišla na travnati dio kojeg slijedi u malo oštrijem usponu sve do vrha Zečjaka.

U nastavku se spušta po travnatim proplancima, zatim kroz visoku bukovu šumu, pa ponovo pkeko travnatog proplanka do križanja s Premužićevom stazom. Na ovom križanju treba skrenuti desno i slijediti Premužićevu stazu do spomenika. Kod njega treba skrenuti lijevo za PD Alan. Cijela ova kružna staza je dobro označena i jednostavna za snalaženje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 43 min

Visina polazišta:

1351 m

Visina odredišta:

1339 m

Minimalna visina:

1338 m

Maksimalna visina:

1630 m

Uk. vis. raz. uspona:

1047 m

Uk. vis. raz. silaska:

1058 m

Ukupna duljina:

20.2 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

14201 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila