S ceste Hrvace-Zelovo, nakon prolaska sela treba skrenuti desno. Tu je i smjerokaz koji upućuje na uspon na Svilaju. Od ove točke, po dobrom makadamskom putu je 2.7 km do planinarskog doma „Orlove stine“. Tu treba parkirati automobil jer je to početna točka uspona.

Planinarski dom je izgrađen u jednom dolcu ispod vrha Orlove Stine. S terase doma puca vrlo lijepi pogled na masiv Biokova, Matokit, Mosor i Kozjak.

Dom ima 38 ležajeva u sobama, 30 ležajeva u skupnoj sobi i dva jako lijepa sanitarna čvora (muški i ženski). Također, moguć je smještaj 6-toro planinara u otvorenoj sobi.

Staza najprije vodi 2.8 km po makadamskoj cesti koja zaobilazi vrh Orlove stine sa zapadne strane, dolazi do smjerokaza koji upućuje na skretanje lijevo. U nastavku staza vodi oštro uzbrdo kroz ostatke izgorjele šume, izlazi na kršku golet prošaranu ledinom i kamenjarom, prolazi sa sjeverne trane vrha Crni Umac, i stiže na križanje na kojem se ova staza stapa s onom koja stiže preko Badnjeva.

U nastavku obje staze slijede malo oštriji uspon,ukoso uzbrdo, po kraškoj goleti, sve do vrha Svilaje Staza je izvrsno označena ljetnim i zimskim markacijama, i nije teška za snalaženje i savladavanje.

Vrh je označen geodetskim stupom. Nekoliko metara zapadno od geodetskog stupa nalazi se planinarski žig koji je ubetoniran u stijenu.

S vrha puca najljepši pogled na Perućko jezero i na cijelu Sinjsku krajinu, kao i na sve Dinarske vrhove, Čvrsnicu, Vran, masiv Biokova, Mosor, Prominu i Velebit.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 47 min

Visina polazišta:

1059 m

Visina odredišta:

1504 m

Minimalna visina:

1059 m

Maksimalna visina:

1508 m

Uk. vis. raz. uspona:

531 m

Uk. vis. raz. silaska:

86 m

Ukupna duljina:

5.1 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

3779 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila