Autocestu Zagreb - Rijeka treba napustiti na izlazu Kikovica. Neposredno prije naplatnih kućica istaknut je smjerokaz prema kojem nakon prolaska naplatnih kućica, treba skrenuti desno u smjeru Autodroma „Grobnik“. Nakon skretanja s autoceste, na prvom križanju treba skrenuti desno u smjeru naselja Čavle, i voziti do križanja sa starom cestom Zagreb – Rijeka. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo i voziti u smjeru Zagreba. Nakon prijeđenih nekoliko kilometara stiže se na križanje na kojem se oštro lijevo skrene prema skijalištu Platak. Ovo skretanje je opskrbljeno smjerokazom. Nakon skretanja treba pratiti tu cestu sve do parkirališta PD Platak.

Od ovog parkirališta treba se vratiti asfaltnom cestom do prvog križanja. Na njemu treba skrenuti lijevo na makadamsku cestu, nastaviti uspon po njoj do skijaške staze, skrenuti desno na skijašku stazu i nastaviti po njoj do križanja s Rimskom cestom. Na tom križanju treba skrenuti lijevo i nastaviti po njoj pažljivo prateći markacije jer na usponu do Rimskih vrata ima nekoliko prikrata.

Na križanju Rimska Vrata treba skrenuti desno i nastaviti uspon po Rimskoj cesti do sljedećek križanja na kojem treba skrenuti desno. Tu se napušta Rimska cesta a uspon se nastavlja šumskim putevima koji se mjestimično nadopunjuju planinarskim stazama i makadamskim cestama, zaobilazeći niz vrtača, a staza vodi stalno gore-dolje do križanja s makadamskom cestom koja vodi od Gornjeg Jelenja za Gerovo. Na ovom križanju treba skrenuti desno i nastaviti uspon po ovoj cesti do križanja Cajtige na kojem je i ulaz u NP „Risnjak“.

Od ove točke do Velikog Risnjaka, vodi Pelcerova staza, i tu započinje nešto oštriji uspon do Vidikovca. Na ovom dijelu prvi put dolazi do malo značajnijeg gubitka na visini, da bi nakon toga s nekoliko kraćih uspona i spuštanja, stigli do sljedećeg križanja na kojem treba nastaviti u smjeru planinarskog doma.

Od ovog križanja preostaje još 15-tak minuta malo blažeg uspon do planinarskog doma. Od doma slijedi oštriji uspon najprije kroz klekovinu, a nakon toga po kamenjaru do izlaska na poznati i daleko vidljivi kameni greben Velikog Risnjaka. Izlaskom na greben slijedi kratki uspon po njemu do vrha.

Sa vrha se pruža pogled na more i kvarnerske otoke, Učku, susjedne vrhove, Guslicu, Snježnik, Lokvarsko jezero i cijeli Gorski Kotar.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Hrvoje Crljen ∙ 16. Studeni 2023

Staza je očajno markirana, što je u konačnici dovelo do greške. Prvo, staza kreće odmah preko puta parkinga od Velikog doma. Strmo 100-injak metara uzbro, te se spaja na makadamsku cestu i tu markacije zapravo nestaju. Ja sam pratio put sve do skretanja za Snježnik, ali tada to nisam znao. No, ni tamo nije bilo markacija niti putokaza, pa sam produžio makadamom dalje do Malog Radeševa i Vrha Cajtiga, pa dalje na Risnjak. Staza je prilično strma na djelove i tek se pri kraju spaja s gore navedenom stazom.

Hrvoje Crljen ∙ 25. Studeni 2023

Pokušaj 2. - po snijegu. Ovaj put nisam promašio markacije, te sam uspješno došao do vrha. Trebalo mi je cca. 3 sata do vrha. Staza je ubitačna na putu prema vrhu, a ništa lakša nije ni putem nazad. Samo gore dole, gore dole.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 15 min

Visina polazišta:

1104 m

Visina odredišta:

1519 m

Minimalna visina:

1104 m

Maksimalna visina:

1519 m

Uk. vis. raz. uspona:

756 m

Uk. vis. raz. silaska:

341 m

Ukupna duljina:

7.6 km

Prosječni nagib:

16 %

Utrošak energije:

4776 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila