Vranica je najviša planina u srednjoj Bosni i nalazi se između gradova Uskoplja (Gornji Vakuf) na zapadu i Fojnice na istoku. Planina se prostire na površini od oko 100 km2. Najviši vrh zove se Nadkrstac (2112 m). Vranica se nalazi na razvođu sliva rijeke Vrbas i sliva rijeke Bosne. Do planine najlakše je doći magistralnim putem koji povezuje Bugojno – Uskoplje – Prozor-Ramu. Na samu planinu vodi mnoštvo makadamskih puteva iz svih smjerova, a najznačajniji je put čija trasa prelazi preko cijele planine i povezuje Uskoplje sa Prokoškim jezerom.

Sa svih strana ove planine do visine 1000 m smenjuje se poljoprivredno zemljište sa šumskim a iznad 1000-1600 m prostiru se zimzelene i manjim dijelom listopadne šume. Na visinama iznad 1600 m prostiru se bujni i pitomi pašnjaci. Na planini se mogu naći endemske biljke vraničko zvonce, bosanska zvončika i vranički virak a može se naći i alpska ruža. Planina je poznata i po biljci brusnica, koja se u ovdje javlja u izobilju. Od divljači se najčešće mogu sresti srne, vukovi i divlje svinje. Od ptica su interesantni suri orlovi.

Početna točka ovog planinarskog izleta je PD „Rosinj“. Do ovog planinarskog doma se stiže automobilom po relativno dobroj makadamskoj cesti iz Uskoplja.

Od planinarskog doma započinje malo oštriji uspon na vrh Rosinj. Nakon uspona na ovaj vrh planinarska staza nastavlja grebenom po dobro utabanoj stazi prema vrhu Nadkrstac (2112 m) koji je ujedno i najviši vrh planine Vranice, a nakon njega preko Krstaca (2069 m) do Sarajevskih vrata, odakle se jako dobro vidi Prokoško jezero. Od Sarajevskih vrata slijedi dosta oštar uspon na drugi po visini vrh Vranice – Ločiku (2107 m), nakon kojeg lijedi kontinuiran i dosta oštar spust do Prokoškog jezera.

Prokoško jezero se nalazi 1.626 metara iznad razine mora. Jezero je glečerskog porijekla a okruženo je pastirskim kolibama - katunima, dok je u posljednje vrijeme primjetan nagli rast raznoraznih vikendica koje su značajno narušile krajolik i pridonijele količini smeća koje se nalizi u i oko ovog dragulja prirode. Među su kolibama se nalazi čak i skromna džamija, koja je sagrađena u stilu okolnih koliba. Osnovna djelatnost mjestu ostaje sezonski ispaša stoke.

Na Prokoškom jezeru su pronašli svoje mjesto mnogi koji žele pobjeći od svakodnevne gužve i buke i provesti vrijeme u predivnoj prirodi ili krenuti u osvajanje bilo kojeg od okolnih vrhova. U skladu s tim, su se prilagodili i mještani. Za malo novca ovdje se može unajmiti koliba i probati mjesne specijalitete (posebno pite i jela ispod peke). 

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 27 min

Visina polazišta:

1681 m

Visina odredišta:

1641 m

Minimalna visina:

1637 m

Maksimalna visina:

2112 m

Uk. vis. raz. uspona:

1042 m

Uk. vis. raz. silaska:

1082 m

Ukupna duljina:

12.4 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

9419 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila