Autocestu Zagreb - Rijeka treba napustiti na izlazu Kikovica. Neposredno prije naplatnih kućica istaknut je smjerokaz prema kojem nakon prolaska naplatnih kućica, treba skrenuti desno u smjeru Autodroma „Grobnik“. Nakon skretanja s autoceste, na prvom križanju treba skrenuti desno u smjeru naselja Čavle, i voziti do križanja sa starom cestom Zagreb – Rijeka. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo i voziti u smjeru Zagreba. Nakon prijeđenih nekoliko kilometara stiže se na križanje na kojem se oštro lijevo skrene prema skijalištu Platak. Ovo skretanje je opskrbljeno smjerokazom. Nakon skretanja treba pratiti tu cestu sve do parkirališta PD Platak.

Od ovog parkirališta treba se vratiti asfaltnom cestom do prvog križanja. Na njemu treba skrenuti lijevo na makadamsku cestu i opet na prvom sljedećem križanju s makadamskom cestom treba skrenuti desno, prijeći pored skijaške žičare Radeševo i nastaviti do planinarskog doma Sušak (Mali Dom).

Od doma se treba usmjeriti prema Risnjaku. Tu je smjerokaz koji upućuje na nešto lošiju makadamsku cestu, a za kratko ta cesta završava. Nastavak uspona slijedi desno po šumskoj cesti, koja se počinje polagano uspinjati kroz šumu i za 15-tak minuta stiže se na sljedeće križanje na kojem treba skrenuti lijevo opet na šumsku cestu koja za kratko završava a uspon treba nastaviti po planinarskoj stazi u smjeru Risnjaka.

Po ovoj stazi treba nastaviti do križanja s makadamskom cestom. Na tom križanju treba skrenuti desno i odmah nakon toga lijevo. Ovdje treba pripaziti jer je vrlo lako pogriješiti. Uspon dalje nastavlja po šumskoj cesti do križanja sa širokom makadamskom cestom koja vodi od Gornjeg Jelenja za Gerovo.

Ova lokacija se zove Cajtige i tu je ulaz u NP „Risnjak“. Od ove točke do Velikog Risnjaka, vodi Pelcerova staza, i tu započinje nešto oštriji uspon do Vidikovca. Na ovom dijelu prvi put dolazi do malo značajnijeg gubitka na visini, da bi nakon toga s nekoliko kraćih uspona i spuštanja, stigli do sljedećeg križanja na kojem treba nastaviti u smjeru planinarskog doma.

Od ovog križanja preostaje još 15-tak minuta malo blažeg uspon do planinarskog doma. Od doma slijedi oštriji uspon najprije kroz klekovinu, a nakon toga po kamenjaru do izlaska na poznati i daleko vidljivi kameni greben Velikog Risnjaka. Izlaskom na greben slijedi kratki uspon po njemu do vrha.

Sa vrha se pruža pogled na more i kvarnerske otoke, Učku, susjedne vrhove, Guslicu, Snježnik, Lokvarsko jezero i cijeli Gorski Kotar.

S vrha se treba vratiti do Schlosserovog Doma. U nastavku silaska od spomenutog doma, treba krenuti u smjeru Medvjeđih vrata i ulaka u NP Risnjak, Vilje. Ovaj put je lagan za silazak i dosta planinara koji ne žele dugotrajniji uspon, koriste ga za uspon i silazak.

Od Vilja treba krenuti desno dobrom makadamskom cestom, po kojoj se stiže do križanja Cajtige. U toj točki se završava kružni obilazak, pa u nastavku se treba vratiti planinarskom stazom uspona, do PD Sušak. Tu je početak i kraj ovog zanimljivog i lijepog planinarskog izleta.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 30 min

Visina polazišta:

1123 m

Visina odredišta:

1130 m

Minimalna visina:

1123 m

Maksimalna visina:

1528 m

Uk. vis. raz. uspona:

934 m

Uk. vis. raz. silaska:

927 m

Ukupna duljina:

14.7 km

Prosječni nagib:

13 %

Utrošak energije:

13746 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila