Planinarski izlet započinje kod planinarskog doma „Sveti Jakov“ na visoravni Vrdovo. Do doma se može doći svim vrstama vozila.

Najkraći je prilaz PD Sveti Jakov iz mjesta Rumina koje se nalazi na regonalnoj cesti Sinj – Vrlika. U mjestu Hrvace, na križanju s cestom za Zelovo, treba skrenuti desno i voziti preko mosta u zaseoku Panju i Biteliću. Kada se prođu spomenuta sela vožnja se nastavlja dalje po serpentinama uzbrdo sve do izlaska na visoravan.

Put je najvećim dijelom asfaltiran do izlaska na visoravan, ali je zbog uskoga kolnika i više oštrih zavoja preporučljiv samo za osobna vozila.

Od početka visoravni do PD Sveti Jakov vodi odlična makadamska cesta u dužini od 4700 m. Na prostoru visoravni nalaze se dva planinarska dom i to: Vrdovo i Moj Mir.

Na križanju putova, kada smjerokaz upućuje na skretanje desno za Vrdovo, treba nastaviti ravno i slijediti smjerokaze za PD Sveti Jakov koji je početna točka ovog planinarskog izleta.

Neposredno iza planinarskog doma su smjerokazi a jedan od njih upućuje na Troglav. Staza vodi polako uzbrdo, po krškoj goleti, ugaženim planinarskim putem, dobro markiranim i jednostavnim za snalaženje. Nakon prijeđenih 1,6 km, dolazi se na križanje planinarskih puteva, pa prema smjerokazu treba skrenuti lijevo prema Troglavu.

Nakon prijeđenih 3,7 km, staza izlazi na lošu makadamsku cestu, prema smjerokazu skreće lijevo, nastavlja po njoj slijedećih 800 m, dolazi do sljedećeg križanja i na njemu treba skrenuti lijevo. Tu započinje minsko sumnjivo područje, pa se treba držati makadamske ceste koja je sigurna za planinarenje.

Sljedeće križanje planinarskih puteva je udaljeno 9,65 km od polazišta. Na njemu treba skrenuti desno te nakon 750 m od ove točke, na sljedećem križanju, pojavljuje se prvi put smjerokaz za Veliku Duvjakušu i Troglav. Treba ga ignorirati i skrenuti desno po makadamskom putu. Na sljedećem križanju je drugi smjerokaz za Veliku Duvjakušu, nema usmjerenja za Troglav. Ovdje treba skrenuti desno.

Nakon ovog skretanja staza ulazi u kotlinu koju sa sjeverne strane zatvara masiv Troglava a južne masiv Velike Duvjakuše. Na početku kotline je smjerokaz koji upućuje desno za Troglav.

Od ove točke uspon najprije ide po kosi, lagano se uspinjući do podnožja Malog Troglava.

Tu počinje vrlo oštar uspon, po strmom travnatom terenu do Malog Troglava, i dalje po vršnom grebenu preko još jednog vrha, do vrha Troglav. Cijelim usponom staza je jako dobro markirana čak i za zimske uspone.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 31 min

Visina polazišta:

993 m

Visina odredišta:

1910 m

Minimalna visina:

993 m

Maksimalna visina:

1913 m

Uk. vis. raz. uspona:

1664 m

Uk. vis. raz. silaska:

747 m

Ukupna duljina:

13.4 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

9548 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila