Planinarski izlet započinje kod planinarskog doma „Sveti Jakov“ na visoravni Vrdovo. Do doma se može doći svim vrstama vozila.

Najkraći je prilaz PD Sveti Jakov iz mjesta Rumina koje se nalazi na regonalnoj cesti Sinj – Vrlika. U mjestu Hrvace, na križanju s cestom za Zelovo, treba skrenuti desno i voziti preko mosta u zaseoku Panju i Biteliću. Kada se prođu spomenuta sela vožnja se nastavlja dalje po serpentinama uzbrdo sve do izlaska na visoravan.

Put je najvećim dijelom asfaltiran do izlaska na visoravan, ali je zbog uskoga kolnika i više oštrih zavoja preporučljiv samo za osobna vozila.

Od početka visoravni do PD Sveti Jakov vodi odlična makadamska cesta u dužini od 4700 m. Na prostoru visoravni nalaze se dva planinarska dom i to: Vrdovo i Moj Mir.

Na križanju putova, kada smjerokaz upućuje na skretanje desno za Vrdovo, treba nastaviti ravno i slijediti smjerokaze za PD Sveti Jakov koji je početna točka ovog planinarskog izleta.

Neposredno iza planinarskog doma su smjerokazi a jedan od njih upućuje za Troglav. Staza vodi polako uzbrdo, po krškoj goleti, ugaženim i dobro markiranim planinarskim putem, dolazi se na križanje planinarskih puteva (1,6 km od polazišta), pa prema smjerokazu ovdje treba skrenuti lijevo prema Troglavu.

Nako prijeđenih 3,7 km, staza izlazi na lošu makadamsku cestu, prema smjerokazu skreće lijevo, vodi po njoj slijedećih 800 m, i dolazi do sljedećeg križanja na kojem treba skrenuti desno prema planinarskom skloništu Dinaridi (izgorjelo do temelja).

Staza dalje vodi po dobro ugaženom i markiranom planinarskom putu, najprije po travnatoj goleti a zatim ulazi u šumu. Na ovom dijelu je bio požar, i dobar dio stoljetnih bukovih stabala je izgorio. Ipak nešto je ostalo, pa povremeno pruža ugodnu hladovinu.

U nastavku staza se križa sa izvrsnom makadamskom cestom (7,5 km od polazišta), slijedi je 50-tak metara, pa skreće desno u visoku bukovu šumu, vodi kroz nju do ostataka PS Dinaridi (9,3 km od polazišta), i nakon prijeđenih 400 m od PS dolazi na križanje planinarskih puteva treba skrenuti desno preko ledene kose.

Od ove točke počinje oštriji uspon do prijevoja, zatim slijedi gubitak dosegnute visine od 50-tak metara, a nakon toga ide oštar uspon po grebenu do Malog Troglava, i dalje po vršnom grebenu preko još jednog vrha, do vrha Troglav. Cijelim usponom staza je jako dobro markirana čak i za zimske uspone.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 37 min

Visina polazišta:

993 m

Visina odredišta:

1904 m

Minimalna visina:

993 m

Maksimalna visina:

1913 m

Uk. vis. raz. uspona:

1716 m

Uk. vis. raz. silaska:

805 m

Ukupna duljina:

13.4 km

Prosječni nagib:

21 %

Utrošak energije:

9769 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila