Iz Sarajeva treba krenuti regionalnom cestom 442B prema olimpijskom centru i skijalištu na Bjelašnici. Nakon olimpijskog centra nastavlja se vožnja prema selu Šabići, preko Babin dola. U selu Šabići, na križanju, treba skrenuti desno prema selu Tušila. U Tušilima se nalazi Planinarski dom Vrela koji može biti početna točka za izlete po okolnim planinama uz napomenu da je dom uvijek otvoren.

Od Babinog dola do početne točke ovoga planinarskog izleta ima oko 19 km vožnje. Na cesti pored doma ima dosta mjesta za parkiranje. Iza restorana Visočica nalazi se česma sa desne strane ceste koja je početna lokacija našeg planinarskog izleta cca 100-tinjak metara od planinarskog doma.

Vrh Vito je jedan od najposjećenijih vrhova Visočice. Na samom početku nalazi se markacija koja vodi lijevo direktno na vrh Vito kroz amfiteatar. U ovom planinarskom izletu je odabran smjer desno, koji je nemarkiran u prvom dijelu, koji vodi na vrh Drstva i dalje grebenom na vrh Vito. Planinarska staza je ugažena. Vodi iznad sela Tušila prvo preko pašnjaka zatim ulazi u listopadnu šumu. Otprilike nakon 1,5 km dolazi se na šumski put od kojega je staza prema vrhu Drstva dobro markirana.

Izlaskom iz šume otvaraju se vidici prema Treskavici. Uspon nije naporan i konstantno se dobiva na visini a otvaraju se vidici na vrhove Visočice. Nakon 3 km izlazi se na greben gdje je desno oznaka na vrh Drstva (1808 m) do kojega treba oko 5 minuta hoda. Sa Drstve se vraća i nastavlja dalje predivnim grebenom prema vrhu Vito. Dominira ispod kanjon Rakitnice te pogled na ostale vrhove Visočice. Grebenom se prvo dolazi na vrh Malo brdo (1820 m) , a zatim i na vrh Veliko brdo (1884 m). Greben je dosta uzak i jako atraktivan za hodanje.

U nastavku uspona prolazi se križanje: lijevo Subar a ravno na vrh Vito. Vrh Vito je visok (1960 m) i konačni je cilj današnjeg planinarskoga izleta.

Pogledi na okolne planine za lijepoga vremena su fantastični, Treskavica, Bjelašnica, Jahorina, Prenj itd. Povratak je moguć do početne lokacije preko amfiteatra direktno tako da je moguće napraviti izvrsnu kružnu planinarsku turu.

Doprinio: Marino Vidović

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 20 min

Visina polazišta:

1224 m

Visina odredišta:

1963 m

Minimalna visina:

1223 m

Maksimalna visina:

1963 m

Uk. vis. raz. uspona:

963 m

Uk. vis. raz. silaska:

225 m

Ukupna duljina:

5.2 km

Prosječni nagib:

25 %

Utrošak energije:

4944 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Djelomična

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila