Početna točka planinarenja je kod Velebitskog botaničkog vrta. Ovdje treba parkirati automobil. Za ovaj izlet potrebna su dva automobila; jedan se ostavi na odredištu, a drugim se doveze do početne točke.

Prijevoz je moguće organizirati i s čuvarima NP „Sjeverni Velebit“. Ovakva usluga se može naručiti kod njih. U protivnom, treba prespavati u PD Alan (mogućnost spavanja i prehrane), pa sutra natrag do PD Zavižan ili obrnuto.

Hodanje počinje na Zavižanskoj cesti i po njoj treba prijeći 1.4 km do početka Premužićeve staze. Početak staze je označen drvenom tablom s istaknutim smjerokazom. Premužićeva staza je građena, komforna za planinarenje i jednostavna za snalaženje. Prohodna je cijelu godinu, iako je NP zatvara tokom visokih snježnih padalina.

Na ovom dijelu staze, podignut je i spomen njenom graditelju, inženjeru Anti Premužiću.

Staza je građena od 1930-1933 godine i ukupna dužina je 57 km. Ova dionica je najljepša, a duga je ukupno 15 km. Negdje na sredini staze nalazi se Rosijevo sklonište, stoga ljudi koji nemaju organiziran prijevoz, ovdje se okreću i vraćaju do PD Zavižan.

Ovo je također jedan izuzetan i lijep izlet. S ove staze moguće su posjete nizu vrhova NP Sjeverni Velebit. Početna nadmorska visina ove dionice je 1520 m, najviša točka je 1630 m, dok je nadmorska visina na kraju ove dionice 1340 m.

Ova dionica je pogodna za obiteljska planinarenja jer nije posebno zahtjevna, niti pretjerano naporna, a može biti neugodna u toku ljeta jer jednim svojim dijelom ide po otvorenom kamenjaru. Na stazi nije moguća opskrba vodom.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 29 min

Visina polazišta:

1521 m

Visina odredišta:

1340 m

Minimalna visina:

1340 m

Maksimalna visina:

1634 m

Uk. vis. raz. uspona:

939 m

Uk. vis. raz. silaska:

1120 m

Ukupna duljina:

14.8 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

11612 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila