Početna točka uspona je u selu Podgradina (Livno, BiH). Na kraju sela, pored izvora, treba parkirati automobil.

Iz sela se najprije ide stazom kroz visoku makiju, zatim kroz visoku bukovu šumu, stalno vrlo oštro uzbrdo, do Pešina vrila. Pešino vrilo je još jedno u nizu vrela koje je domaćem stanovništvu vjekovima pružalo pitku vodu. Nalazi se na 1350 m nadmorske visine. Stariji stanovnici pričaju kako su prije mjesecima boravili na Kamešnici čuvajući stoku na ispaši. Upravo im je Pešino vrilo između ostalih mnogobrojnih izvora na Kamešnici omogućavalo da napoje stoku. I dan danas izvor teče i njime se služe planinari i izletnici iz okolnih mjesta ali i cijele BiH i Hrvatske.

Godine 2007. na Pešinom vrilu je sagrađeno planinarsko sklonište. Mjesec dana nakon gradnje kućice sazidana su korita na izvoru. Gradnju je iniciralo PD Kamešnica koji su u više navrata i dana radili na kući. Danas je kućica otvorena za sve planinare i ljude dobre volje. Ovdje je i polovina puta za uspon na vrh.

Od doma staza vodi desno ne dobvajući na visin, a nakon 500 m izlazi na goli greben. Dalje vodi po grebenu, serpentinama, po otvorenom terenu, vrlo oštro uzbrdo do vršnog hrpta. Nakon izlaska na goli vršni hrbat, treba ga slijediti sve do vrha.

Ova druga polovina staze ide otvorenim krškim terenom, pa u ljetnim mjesecima treba voditi brigu da se na vrelu uzme dovoljno vode.

Vrh je označen geodetskim kamenom na kojem je istaknuto ime vrha i nadmorska visina. Sa Konja se pruža, za lijepa vremena, predivan pogled prema otocima Jadranskog mora, te prema Sinjskom i Livanjskom polju.

Konj se nalazi na području Bosne i Hercegovine, pa se prilikom uspona s južne strane prelazi državna granica.

Na samom vrhu se nalazi uzidani žig kojim se potvrđuje osvajanje ovoga vrha.

Veličanstveni pogled s ovoga vrha, koji se nalazi s bosanske strane planine, najbolja je plaća za dugačko planinarenje do njega. Pogleda puca na ogroman dio Dalmacije, ali i južne dijelove BiH, vide se čak i vrhovi planina Crne Gore. Kroz Kliška vrata s vrha Kamešnice se vidi Marjan, a poznato je da Splićani mogu vidjeti Kamešnicu. Kada u Splitu nema vjetra, a Kamešnica dobije oblačnu kapu siguran je to znak skorog dolaska bure na obalu. Najbolje se s Konja vidi cijelo Livanjsko polje i samo Livno, kao i čitavo Buško blato.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 37 min

Visina polazišta:

737 m

Visina odredišta:

1852 m

Minimalna visina:

732 m

Maksimalna visina:

1856 m

Uk. vis. raz. uspona:

1208 m

Uk. vis. raz. silaska:

93 m

Ukupna duljina:

5.6 km

Prosječni nagib:

28 %

Utrošak energije:

5539 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila