Autocestu Zagreb-Rijeka treba napustiti na čvoru Čavle i nastaviti vožnju starom cestom Rijeka – Zagreb do semafora na kojem treba skrenuti desno i nastaviti vožnju kroz centar  mjesta Čavle. U mjestu Čavle, na prvom križanju treba skrenuti lijevo i nastavit vožnju preko mjesta Donje Jelenje do mjesta Dražice. U centru Dražica, na kružnom toku, treba skrenuti na drugom izlazu desno. Odmah nakon izlaza sa kružnog toka, dolazi se do prvih markacija. Na drvetu s desne strane ceste postavljena je informativna ploča. Po toj cesti treba nastaviti vožnju kroz mjesto Podkilavc do mostića na potoku Zala na Rastočinama (2,5 km od kružnog toka), prije kojeg je parkiralište na kojem se treba parkirati automobil, jer je to početna točka ovog planinarskog izleta. Pored parkirališta, na deblu starog hrasta, pričvršćena je info-ploča sa smjerokazima i s potrebnim vremenima hoda do pojedinih odredišta.

Planinarska staza u početku vodi po požarnoj cesti i lagano se uspinje kroz područje velikih stoljetnih hrastova nakon kojeg započinje oštriji uspon do lokve s desne strane planinarske staze. Nakon prolaska spomenute lokve planinarska staza vodi do stanova grobničkih ovčara, a kada ih prođe nastavlja po makadamskoj šumskoj cesti koja je nekada bila asfaltirana i koja se povremeno krati prečacima, do križanja planinarskih putova. Do ove točke se može doći i automobilom ako se želi skratiti vrijeme uspona.

Na ovom križanju prema istaknutim smjerokazima, uspon je moguće nastaviti do planinarskog doma po dvije varijante i to: „lakši put“ i „strmo“ – preko kolci, pa tu treba odabrati smjer „strmo“. U nastavku, planinarska staza slijedi makadamsku cestu do kraja na kojem je okretište za vozola na kojem ima dosta mjesta za parkirati automobil, ako se želi skaratiti vrijeme i put uspona. Od ove točke planinarska staza skreće lijevo oštrijim usponom kroz borovu šumu, do uređenog odmorišta – vidikovca na kojem je nekada bila klupa za odmor koju je uništio zub vremena. Nakon vidikovca slijedi uspon po kamenitoj strmini, zatim po položenijoj zemljanoj stazi do stijene kroz koju je prehod osiguran sajlom. 

Nakon savladavanja stijene dolazi se na gole travnate planinske obronke, koji pružaju idealnu ispašu stadima ovaca. U nastavku planinarska staza vodi od kolca do kolca malo oštrije uzbrdo po travnatoj padini, sa stalnim vidicima na Grobničko polje i more. Upravo po drvenim kolcima, koji služe kao orijentir cijela je staza dobila svoje ime – preko kolci. Ovaj dio uspona do sedla podno Ćunine glave je malo oštriji i zamorniji.

Od sedla planinarska staza postaje položenija, a otvaraju se vidici na kameniti Suhi vrh, Fratar, Dnić i proplanak na kojem je izgrađen planinarski dom. Stotinjak koraka prije kuće nalaze se tri lokve, jedna do druge, obzidane suhozidima. Domaći stanovnici zovu ih kalići, hahlići, pa otuda cijelom lokalitetu i ime. Kada se prođu spomenute lokve, za nekoliko minuta se dolazi do planinarskog doma Hahlić (1097 m), koji je izgrađen na malom proplanku između borove šume i kamenite glavice nekoliko metara višeg istoimenog vrha.

Od planinarskog doma treba krenuti u smjera Obruča do prijevoja i do dolaska na goli hrbat. Na prijevoju se lijevo odvaja staza koja se „pod planinu“ spušta do Podkilavca, dok na tom mjestu uspon treba nastaviti ravno po kamenitim grebenom, bez posebno vidljive staze, od markacije do markacije.

Nakon nešto više od sat hoda dolazi se na gole kamenito-travnate padine, s kojih vidici postaju dalji i ljepši. Nakon kratkog spusta do prijevoja pod vrhom Obruča, slijedi završni uspon djelom kroz velike kamene blokove na sam vrh. 

Na vrhu se nalazi mali kameni križ koji je postavljen 2004. godine.  Kod njega se svake godine u rujnu održava sveta misa. U blizini je metalna kutija s upisnom knjigom, a pokraj nje je u stijenu uzidan metalni žig.

Obruč je kontrolna točka mnogih obilaznica: HPO, Riječke planinarske transverzale, Planinarskih puteva Hahlića, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjaka, Transverzale Končarevac, Klanjskog planinarskog puta, 10 godina 10 vrhova PD Obruč, Planinarskog puta Oko riječkih baklji...

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 54 min

Visina polazišta:

319 m

Visina odredišta:

1374 m

Minimalna visina:

318 m

Maksimalna visina:

1376 m

Uk. vis. raz. uspona:

1154 m

Uk. vis. raz. silaska:

98 m

Ukupna duljina:

8 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

6151 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila