Početna točka ovog izleta je u Ponikvama na kraju Zelene magistrale. Na topografskoj karti je označeno parkiralište za automobile.

Ponikve su prostrana travnata livada na nadmorskoj visini od oko 500 m u jugozapadnom dijelu Medvednice poznatom po brojnim krškim oblicima. Dno joj se lagano spušta od sjevernog prema južnom rubu. Dokaz krškog porijekla ove udoline su i gorski potočići koji poniru na zapadnoj strani u šumi. Na istočnoj strani izvire i Jambrišakovo vrelo iz jedne kratke špilje.

Livadom teku tri potoka: Jezeranec (najveći), Javorščak (čiji je izvor Jambrišakovo vrelo) i Slivnjak. Dva se od njih slijevaju u jedan potok i poniru na početku Ponikvi nedaleko mostića, odmah pokraj Zelene magistrale.

Ponikve se prvi put spominju u povijesti god. 1328. kao međaš posjeda zagrebačkog Kaptola, a god. 1367. nalazimo Ponikve u posjedu plemena Ača, tada zemljište pusto i bez stanovnika, što govori da je nekada na Ponikvama bilo naselje, koje je kasnije, zbog nepoznatih razloga napušteno. (www.medvednica.info)

Od parkirališta koje se nalazi na kraju asfaltiranog dijela "Zelene magistrale" treba se spustiti na livadu i nakon 50-tak metara prijeći preko drvenog mostića koji premošćuje potok jambrišćak. Na tom mjestu započinje markirana staza 5 koja vodi prema Kamenim svatima. Nakon prijeđenih oko 1,5 km ova staza se stapa u stazu M1 koja dolazi od PD Glavica i vodi za Kamene svate, pa u nastavku samo treba slijediti tu stazu sve do odredišta. Ova planinarska staza stalno vodi po šumskom putu koji je mekan i ugodan za hodanje. U cijeloj svojoj dužini vodi kroz šumu. Dobro je markirana i jednostavna je za snalaženje i bez navigacije.

Vrh je označen natpisom imena na stijeni u koju je ugrađen i planinarski žig.Nedaleko vrha je vidikovac, s klupom za sjedenje a blizu nje je i veliki metalni križ.

S vidikovca se pruža lijep pogled na selo Jablanovec, Hrvatsko zagorje i Samoborsko gorje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Plani Narko ∙ 25. Listopad 2020

Staza pomalo dosadna, ali nagrada u obliku pogleda sa Kamenih svata vrijedi.. svakako je malo dulja od 0:55, bar 1:15.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

00 h 55 min

Visina polazišta:

475 m

Visina odredišta:

464 m

Minimalna visina:

455 m

Maksimalna visina:

577 m

Uk. vis. raz. uspona:

169 m

Uk. vis. raz. silaska:

180 m

Ukupna duljina:

3.7 km

Prosječni nagib:

10 %

Utrošak energije:

1961 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila