Početna točka uspona je u selu Prigorec, pored Ivanca. Na kraju sela uređeno je veliko parkiralište, za parkiranje dosta automobila, a prvrnstveno je namjenjeno planinarima. Tu treba parkirati automobil.

Put na vrh preko Konja je jedan od zahtjevnijih putova. Sastoji se od tri dijela: uspon na Mali konj, uspona na Veliki konj, te uspon na sam vrh.

Nema posebno uređenih odmarališta, niti izvora vode. Stoga je potrebno opskrbiti se tekućinom prije uspona. Planinarska staza je dobro markirana cijelim putem.

Od središnjeg ivanečkog gradskog trga kreće se prema Ivančici. Cestom nakon oko 3,5 km stiže se do Prigorca. Na kraju sela gdje se račvaju planinarski putevi kreće se ravno.

Strmim putem penje se do Malog Konja, a zatim uspon grebenom do Velikog Konja. Nakon ovoga stiže se na vrh za 30-tak minuta. Na stazi ima dosta sipine, panjevine i lišća, pa obzirom na strminu , treba obratiti posebnu pažnju da ne dođe do nekontroliranog proklizavanja i nesreće.

Staza može biti opasna za vrijeme snježnih ili kišnih padalina. Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Danas ujedno jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija.

Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada te potoka.

Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi. Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Ines Gajski ∙ 28. Veljača 2021

Staza je odlična i vidici su prekrasni, međutim ukoliko niste kondicijski u dobroj formi, nema teorije da se dođe do vrha za sat.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 12 min

Visina polazišta:

453 m

Visina odredišta:

1058 m

Minimalna visina:

453 m

Maksimalna visina:

1060 m

Uk. vis. raz. uspona:

636 m

Uk. vis. raz. silaska:

31 m

Ukupna duljina:

2.7 km

Prosječni nagib:

27 %

Utrošak energije:

2544 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila