Početna točka uspona je u selu Prigorec pored Ivanca. Na kraju sela uređeno je veliko parkiralište za parkiranje dosta automobila a prvrnstveno je namjenjeno planinarima. Tu treba parkirati automobil.

Iz Ivanca dolazi se do Prigorca. Na kraju sela gdje se račva planinarski put trebe krenuti lijevo. Slijedi uspon kolnim putem kroz šumu Javornjak oko 5 km do hrpta planine na Prekrižje. Od Prekrižja do vrha je još 1 sat.

Cijeli uspon ovim putem traje oko 2 sata. Ovo je ujedno najlakši i ležeran uspon. Cijelim usponom ide se po šumskoj cesti (skoro dobrom makadamu), koja je prohodna za terenska vozila i dobrim dijelom puta i za osobne automobile. Staza je prilično dobro markirana i gotovo da nema mogućnosti pogreške.

Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave.

Danas ujedno jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija. Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada te potoka. Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi.

Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 44 min

Visina polazišta:

426 m

Visina odredišta:

1048 m

Minimalna visina:

423 m

Maksimalna visina:

1050 m

Uk. vis. raz. uspona:

682 m

Uk. vis. raz. silaska:

60 m

Ukupna duljina:

5.5 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

3676 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila