Tulove grede su skupina visokih stijena neobičnih oblika koje izbijaju iz krša na južnom Velebitu. Nalaze se odmah pokraj ceste Obrovac-Sveti Rok i samim time su lako dostupne. Cesta je makadamska no vrlo dobre kvalitete pa njome mogu bez problema proći i obična osobna vozila. Na putu od Obrovca uz cestu se nalazi prekrasna crkva Svetog Franje koju je u 19. stoljeću dao sagraditi austrijski car Franjo I. u spomen na novoizgrađenu cestu koja je spojila sjever i jug Hrvatske. Mnoštvo spomen ploča poginulim braniteljima uz cestu podsjeća na ratna zbivanja i veliku stratešku važnost Velebita u Domovinskom ratu.

Uspon prema Tulovim gredama počinje kod velikog kamenog burobrana koji štiti cestu od udara velebitske bure. Kod uspona treba biti jako oprezan jer još uvijek postoje dijelovi koji nisu u potpunosti očišćeni od mina. Savjetuje se svima da se drže samo utabanih i markiranih puteva.

Planinarska staza je dobro markirana i ugažena, što kazuje da se često koristi. Postupno  se uspinje po travnatom dijelu i razbacanom kamenju, lijevo od podnožja Tula. Nakon 10-tak minuta prolazi se iznad velike ponikve na čijem se dnu nalazi izvor  vode. Do vode se može doći spuštanjem kante zavezane konopom od 10-tak metara.

U nastavku staza se nešto strmije uspinje do ulaza u stijene, i dolazi na prijevoj i dvije manje zaravni okružene u trokutu visokih kamenitih i glatkih stijena.  Sa ovog prijevoja, (gdje se vide sačuvani ostaci bunkera iz Domovinskog rata), lijepo se vide travnate livade ispod Tula.

Ovaj prvi dio staze nije težak, lak je i nije zahtjevan. Drugi dio staze koji vodi od  prijevoja do vrha Tulovih greda, zahtjevniji je i traži planinarsko iskustvo, spretnost i malo penjačke vještine. Na putu prema vrhu za lakše savladavanje staze, postavljena je sajla, isto tako, staza se provlači kroz uske procijepe, gdje se sa ruksakom ne može proći. Nakon spuštanja u depresiju koristeći se sajilom, treba obratiti pažnju kada se prima rukama za stijene jer upravo na tom dijelu je uočeno stanište poskoka. U nastavku treba se penjati četveronoške, verući se kroz i uz stijenu i stalno pazeći na prisutnost poskoka na ovom dijelu staze. Ovaj dio uspona treba izbjegavati za vlažnog i kišnog vremena koji za posljedicu imaju mokre i skliske stijene.

Pogled sa vrha je fenomenalan! Vidi se Novigradsko i Karinsko more, Maslenički most, mnoštvo jadranskih otoka a posebno je lijep pogled prema jednom od najljepših vrhova Velebita, Svetom brdu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Roman Čižmar ∙ 28. Srpanj 2023

Prošao sam stazu 27.08.2023. Opis staze iz teksta je vrlo dobar ali sajle su popucale ili slomljene tako da treba pripaziti na spuštanju u amfiteatar i na penjanju do samog vrha

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 02 min

Visina polazišta:

854 m

Visina odredišta:

859 m

Minimalna visina:

852 m

Maksimalna visina:

1104 m

Uk. vis. raz. uspona:

328 m

Uk. vis. raz. silaska:

323 m

Ukupna duljina:

2.9 km

Prosječni nagib:

23 %

Utrošak energije:

4296 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila