Iz Zagreba treba voziti autoputem preko Ljubljane do Jesenica, u kojima treba napustiti autoput i nastaviti regionalnom cestom do Kranjske Gore. Kada se dođe do Kranjske Gore treba napustiti regionalnu cestu i skrenuti u smjeru Bovca. Na toj cesti je prijevoj Vršič koji je i početna točka ovog izleta.

Vršič je najviši cestovni prijevoj u Sloveniji, pod istoimenim vrhom, koji povezuje Gorenjsku (Gornjosavsku dolinu) s Trentom (dolinom Soče). Atraktivnu Vršišku ili Rusku cestu gradili su tijekom I. svjetskog rata ruski zarobljenici. Preko 24 serpentine cesta se penje od Kranjske gore (810 m) do Vršiča (1611 m) i potom preko 26 serpentina spušta na drugu stranu u Log (620 m). Dužine je 24 kilometra.

Vršič je danas zanimljivo izletničko odredište s lijepim šetnicama i planinarskim putevima na okolne vrhove, lijepim vidicima i dobrom ugostiteljskom ponudom u planinarskim domovima. Od Kranjske gore do Vršiča na potezu od 12 km, nalazi se pet planinarskih

S parkirališta na Vršiču treba krenuti po slabo markiranoj planinarskoj stazi koja vodi prema Mojstrovki i Slemenu. Nakon kratkog uspona planinarska staza nas dovede do smjerokaza na kojem je istaknut smjer za Mojstrovku. Tu treba odabrati smjer lijevo za Mojstrovku jer je smjer desno također za Mojstrovku ali po Hanzovoj stazi i prema Slemenovoj Špici. Cijeli ovaj dio uspona vodi kroz rijetku šumu ariša. Nakon pola sata uspona, napušta se šuma ariša i izlazi se na čistinu i na početak jednog većeg kuloara. U natavku treba se penjati po jako strmom kuloaru po jako neugodnom siparu, sve do izlaska na prijevoj Luknja.

Nakon ovog prijevoja planinarska staza zaobilazi greben i vodi kroz klekovinu sve do izlaska na greben domova, od čega tri na užem području Vršiča (Erjavčeva koča, Tičarjev dom i Poštarski dom).imenom Grebenac. U nastavku uspon vodi po spomenutom grebenu, po rasutom kamenjaru i siparu, sve do samog vrha.

Mala Mojstrovka je zbog relativno visoke nadmorske visine i laganog pristupa početnoj točki uspona, jedan od najposjećenijih vrhova Julijskih Alpi. Na vrhu se nalazi upisna kutija i planinarski žig. S vrha se pružaju nezaboravni vidici na susjednu Veliku Mojstrovku, Mangart, Slemenovu špicu, Ponce i vrhove iznad doline Krnice, Škrlaticu i Prisojnik.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 18 min

Visina polazišta:

1617 m

Visina odredišta:

2336 m

Minimalna visina:

1616 m

Maksimalna visina:

2333 m

Uk. vis. raz. uspona:

747 m

Uk. vis. raz. silaska:

28 m

Ukupna duljina:

2.2 km

Prosječni nagib:

37 %

Utrošak energije:

2774 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila