Tušnica je planina u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, između Livanjskog i Duvanjskog polja. Prostire se na području općina Livno i Tomislavgrad.

Planina nije velika svojom površinom, međutim zbog svoga izdvojenog, osamljenog položaja izdvaja se u prostoru i svojom visinom dominira krajolikom.

Početna točka uspona je kod crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u mjestu Prisoje. Iznad groblja je parkiralište na kojem se može nesmetano ostaviti automobil. Sva ostala mjesta pogodna za parkiranje su privatni posjedi pa parkirani automobil može predstavljati problem.

Uspon kreće asfaltnom cestom 200 metara, dolazi na makadam i slijedi ga do osamljene vikendice i farme muznih krava. Makadamska cesta prolazi niskom makijom koja ne daje gotovo nikakvu hladovinu. Vlasnik farme ima desetak pasa (tornjaci i njemački ovčari) a prema njegovoj izjavi psi samo vrlo glasno laju ali nikada nikoga nisu napali. Kod farme je i kraj makadamske ceste.

Uspon se dalje nastavlja preko livade ispred farme. Kod kada s vodom za napajanje stoke treba skrenuti desno na kozji put, slijediti ga do izlaska na čistinu. Ovaj dio uspona također vodi kroz nisku makiju od koje nema hladovine. Nedaleko od farme je izvor vode koji nikada ne presušuje.

Kada se iziđe na čistinu vidi se u potpunosti daljnji smjer i konačni cilj uspona. Cijelo područje je travnata visoravan preko koje se izlazi na travnati hrbat kojeg se slijedi sve do vrha.

Cijelo vrijeme jasno je vidljiv cilj. Na cijelom usponu nema markacija ali nema nikakvih problema sa snalaženjem. Slijedi se makadamska cesta, zatim kozji put i naposljetku po travnatoj visoravni i hrptu na vrh. Na istočnom dijelu travnate visoravni je izvor Gornja Korita koji nikada ne presušuje. Uspon na ovaj vrh može biti jako naporan ako se izvodi po velikoj vrućini, jer nema nikakve zaštite od sunca.

Veći dio planine je bez šumskog pokrivača. Šume pokrivaju dijelove južne i sjeverne padine.

S vrha se pruža odličan pogled na planine Kamešnicu, Cincar, Goliju, Biokovo i Dalmatinsku Zagoru, Buško jezero, Livanjsko i Duvanjsko polje te planine oko Čvrsnice.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

IVAN ĆURIĆ ∙ 20. Veljača 2022

Ovaj prvi dio opisane staze do farme u praksi ne koriste planinari. To je makadamski put za terenska vozila. Postoje dvije planinarske staze istočno od Crkve koje su markirane. Sve staze idu preko planinarskog doma Dobrijevac koji je sjecište svih polaznih i dolaznih planinarskih tura sa južne strane Tušnice.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 53 min

Visina polazišta:

779 m

Visina odredišta:

1695 m

Minimalna visina:

768 m

Maksimalna visina:

1697 m

Uk. vis. raz. uspona:

958 m

Uk. vis. raz. silaska:

41 m

Ukupna duljina:

7 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

6122 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila