Od Fojnice do Prokoškog jezera  je dvadesetak kilometara makadamskog puta na kojem se nalazi i planinarski dom Jezernica, u kojem je moguće prespavati. Makadamska cesta završava na Prokoškom jezeru koje se nalazi 1.626 metara iznad razine mora. Jezero je glečerskog porijekla a okruženo je pastirskim kolibama - katunima, dok je u posljednje vrijeme primjetan nagli rast raznoraznih vikendica koje su značajno narušile krajolik i pridonijele količini smeća koje se nalizi u i oko ovog dragulja prirode. Među kolibama se nalazi čak i skromna džamija, koja je sagrađena u stilu okolnih koliba. Osnovna djelatnost mjestu ostaje sezonski ispaša stoke.

Na Prokoškom jezeru su pronašli svoje mjesto mnogi koji žele pobjeći od svakodnevne gužve i buke u provesti vrijeme u predivnoj prirodi ili krenuti u osvajanje bilo kojeg od okolnih vrhova. U skladu s tim, su se prilagodili i mještani. Za malo novca ovdje se može unajmiti koliba i probati mjesne specijalitete (posebno pite i jela ispod peke).

Smjerokazi pored Prokoškog jezera označavaju planinarske staze na okolne vrhove. Planinarski putovi su dobro označeni, a oznake su dobro održavane. Na travnatim područjima gdje se ne mogu staviti vidljive markacije, zabodeni su kolci i snalaženje je jednostavno. Jedna primjedba je što ne postoje nazivi vrhova za jednostavnije snalaženje i jasniji dolazak na željeno odredište. Svi vrhovi iznad 2000 m, vezani su za greben a do svakog vodi dobro utabana planinarska staza. Gotovo sa svakog vrha se može odabrati drugi put za povratak pa je prisutna mogućnost kružne planinarske ture, koja omogućava šire upoznavanje ove lijepe planine.

Među najvišim vrhovima Vranice su: Nadkrstac (2112 m), Ločika (2107 m), Krstac, Treskavica, Rosinj, Tikva, Šćit i Matorac. Na ovim planinskim putovima rijetko ćete naići na bilo kojeg pješaka, što pješačenju daje poseban šarm i mir. Pored istinske samoće i mira ovom planinarskom izletu daje prekrasan pogled na okolne planine.

U ovom planinarskom izletu kreće se planinarskom stazom od Prokoškog jezera do prvog vrha Ločika, koji je ujedno i drugi po visini u masivu Vranice. Do njega vodi dobro označena planinarska staza koja prolazi prekrasnim planinakinm pašnjacima, uspon nije naporam niti zamoran pa ostavlja dosta prostora za uživanje u krajoliku kao i za meditaciju.

Nakon ovog vrha planinarenje se nastavlja po grebenskoj stazi koja obilazi slijedeće vrhove: Krstac, Nadkrstac i Rosinj. Na cijelom ovom dijelu planinarske staze otvoreni su prekrasni vidici u svim smjerovima pa se treba prepustiti uživanju u ovoj pitomoj planini. Sa posljednjeg vrha – Rosinja, treba se vratiti u terensku depresiju ispod vrha i skrenuti desno do makadamske ceste po kojoj se može vratiti do početne točke ovog izleta.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 49 min

Visina polazišta:

1641 m

Visina odredišta:

2062 m

Minimalna visina:

1637 m

Maksimalna visina:

206 m

Uk. vis. raz. uspona:

1062 m

Uk. vis. raz. silaska:

640 m

Ukupna duljina:

10.2 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

8092 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila