Uspon na Musalu  (2925 m), koja je najviši vrh u Bugarskoj i na Balkanu, a koja se nalazi na planini RILA (ujedno istoimeni nacionalni park), u ovom planinarskom izletu započinje u mjestu Borovac u jugozapadnom dijelu Bugarske, koje je udaljeno oko 80 km od Sofije.

Pravac uspona koji je odabran u ovom izletu je onaj koji se najviše koristi. Od ove početne točke moguće su dvije varijante uspona: Prva, da se krene iz Boroveca (1300 m), a druga, da se digne gondolom do Jastrebca (2360 m), gdje počinje planinarska staza za Musalu. Ovdje će se opisati druga varijanta. Gondola iz Boroveca do Jastrebca vozi oko 30 minuta.

Ako se uspon na Musalu izvodi ponedjeljkom ili utorkom, u te dane ne radi gondola nego ski lift za Sitnjakovo, pa je onda to jedina mogućnost kraćenja uspoan. Staza je kraća za cca 2 km, a uspon za cca 400 m. Po izlasku sa lifta, usponska staza je sve vrijeme markirana do samog vrha. Navigaciaj je poželjna zbog brojnih križanja, klekovine i eventualno magle. Izvor pitke vode se nalazi uz stazu prije doma Musala, kao i kod ostalih domova.

Od Jastrebca do doma Musala ide se širokom makadamskom cestom sa minimalnim usponom oko 1 sat hoda. Ne naplaćuje se ulaznica za ulazak u ovaj nacionalni park.

Planinarski dom Musala (jedan je od najstarijih u Bugarskoj) otvoren je uz prethodnu najavu tijekom cijele godine i opskrbljen je hranom i pićem. Od planinarskog doma Musala dobro označeni put vodi uz kamenitu sjevernu stranu jezera te nakon relativno strmog uspona izlazi na Alekovo jezero koje nosi ime Aleko po poznatom bugarskom piscu i utemeljitelju turizma u Bugarskoj.

Slijedeća znamenitost na stazi uspona je Dom Ledeno jezero (2720 m). Nešto niže od doma nalazi se Ledeno jezero po kojem je i dom dobio svoje ime. To jezero se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na Balkanu (2709 m). Od doma do vrha preostaje još 30 do 45 minuta penjanja. Od doma duž sjeverozapadnog grebena prema vrhu postavljeni su metalni stupovi sa oznakama zimske rute, te zbog velikog nagiba osigurani su sajlom. Za uspon ljeti kada nema snijega ovaj se put ne koristi.

Na vrhu se nalazi meteorološki opservatorij koji izgrađen 1932. godine. Pogled sa vrha Musale zaista je veličanstven. Vide se vrhovi Rile, Pirina, Vitoše sve do Rodopa. Silazak sa ovog vrha, u ovom izletu, je bio stazom uspona.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 41 min

Visina polazišta:

2372 m

Visina odredišta:

2918 m

Minimalna visina:

2347 m

Maksimalna visina:

2925 m

Uk. vis. raz. uspona:

1269 m

Uk. vis. raz. silaska:

723 m

Ukupna duljina:

7.1 km

Prosječni nagib:

32 %

Utrošak energije:

5668 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila