Početna točka uspona je u naselju Risovac, na parkiralištu neposredno prije početne stanice skijaške žičare. Tu treba parkirati automobil.

Uspon vodi po skijaškoj stazi do gornje stanice skijaške žičare, i nije markiran ali je jednostavan za snalaženje. Od ove stanice staza ulazi u visoku bukovu šumu, vrlo oštro se uspinje do pozicije na kojoj su izgrađene ljestve. Ovaj dio staze nakon visoke bukove šume, vodi kroz prosječenu klekovinu, vrlo loše je markiran i nije jednostavan za snalaženje. S ljestvama se izlazi na greben.

Staza dalje vodi po njemu, naizmjenično kroz klekovinu ili preko proplanaka, do vrha Mali Vilinac. Od malog do velikog Vilinca staza vodi otvorenim terenom, po grebenu, a cijelo vrijeme ovog dijela uspona, pružaju se neometani vrlo impresivni vidici.

Staza je slabo markirana. Za bolje snalaženje netko je zavezao dijelove trake za označavanje minskih polja, na grane drveća. Samo tu i tamo postoje planinarske markacije. Za uspon na vrh treba slijediti samo greben i ne može se pogriješiti.

Vrh je obilježen hrpom kamenja. Pored ove hrpe kamenja u zemlju su usađene dvije metalne kutije. Jedna je žuta a postavljena je od strane organizatora Visoke Hercegovačke Transverzale, a druga je razbijena a napravljena je od pocinčanog lima. Na kutijama je istaknuta nadmorska visina ovog vrha. Pored ovih kutija je i smjerokaz za Pločno.

S vrha se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima, a posebno se ističu vidici na cijelu Čvrsnicu, Veliki Jelenak, Postibrdo, kanjon Drežnice, Čabulju, Prenj, Visočicu, Bjelašnicu i Vran. Na vrhu nema planinarskog žiga.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 33 min

Visina polazišta:

1290 m

Visina odredišta:

2118 m

Minimalna visina:

1290 m

Maksimalna visina:

2118 m

Uk. vis. raz. uspona:

1028 m

Uk. vis. raz. silaska:

200 m

Ukupna duljina:

5.9 km

Prosječni nagib:

24 %

Utrošak energije:

5407 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila