Početna točka uspona je u centru naselja Rude. Tu je i parkiralište gdje treba ostaviti automobil. Markirana staza kreće odmah s parkirališta, vodi kroz naselje uz potok po asfaltnoj cesti do zadnjih kuća (približno 600 m), zatim nastavlja po šumskom putu kojeg slijedi sve do PD Veliki Dol.

Nakon prolaska planinarskog doma stiže se na križanje na kojem oba nastavna kraka vode na Oštrc (200-tinjak metara nakon PD). Tu, u ovom slučaju, treba skrenuti desno i slijediti stazu koja vodi po makadamskom putu do sljedećeg križanja. Na njemu smjer desno vodi po makadamskoj cesti u naselje Smerovišće a smjer lijevo vodi po grebenu do PD Željezničar.

Ovaj smjer uspona se zove „Hofmanov put“ . Staza napušta makadamsku cestu i nastavlja planinarskom stazom, po grebenu do sljedećeg križanja na kojem treba skrenuti desno da bi se uspon nastavio i dalje po grebenu. S grebena se pružaju nezaboravni vidici na cijelo Samoborsko i Žumberačko gorje.

Ispod vrha Veliki Oštrc izgrađen je PD Željezničar. Od doma do vrha je nešto oštriji ali kratak uspon. S vrha se treba vratiti do doma i skrenuti lijevo na makadamsku cestu koju treba slijediti sve do Sedla Preseka. Na njemu je križanje na kojem smjer ravno znači nastavak uspona preko vrha Rančerje a smjer desno vodi za Japetić.

Na ovom križanju treba skrenuti desno, nastaviti do sljedećeg križanja i na njemu skrenuti lijevo za Plješivicu, te nastaviti do sljedećeg križanja na kojem se staza ovog uspona stapa u onu koja je vodila preko vrha Rančerje. Od ove točke treba se spustiti do sela Prekrižje Plešivičko, a do prve kuće s lijeve strane ceste vodi makadamski puta a dalje se nastavlja po asfaltnom putu, kroz selo, do Kapelice na Prekrižju, na glavnoj cesti. Tu treba skrenuti desno na poljski put i slijediti ga do Poljanica. Na njima staza siječe glavnu cestu, penje se na greben, i po njemu dobro uhodanom planinarskom putu, vodi do vrha Plješivice.

S vrha, staza vodi po grebenu, nekoliko puta gore-dolje, do prvog križanja na kojem treba skrenuti lijevo za Rude. I na sljedećem križanju treba skrenuti lijevo, dok na sljedećem staza izlazi na asfaltnu cestu i također treba skrenuti lijevo. Od ove točke pa do ulaska u botanički vrt, staza vodi kroz sela, stalno asfaltnim putem.

Markacije su dobre i lako ih je slijediti. U nastavku, treba se spustiti kroz botanički vrt, a na izlasku iz njega dolazi se ponovo na asfaltnu cestu i u naselje Rude. Treba slijediti markacije a nakon izlaska na glavnu cestu, skrenuti lijevo i po njoj do parkirališta gdje ste ostavili automobil.

Ova kružna staza, unatoč što djelomično vodi po asfaltnom putu, je jako ugodna, nije teška za savladavanje i moglo bi se reći atraktivna.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 12 min

Visina polazišta:

282 m

Visina odredišta:

276 m

Minimalna visina:

276 m

Maksimalna visina:

774 m

Uk. vis. raz. uspona:

960 m

Uk. vis. raz. silaska:

966 m

Ukupna duljina:

14.2 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

8897 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila