Početna točka uspona je u centru naselja Rude. Tu je i parkiralište, gdje treba ostaviti automobil.

Planinarski uspon u početku ide asfaltnom cestom između obiteljskih kuća i vikendica 1.5 km. Nakon toga ide dobro uhodanom planinarskom stazom, stalno uzbrdo. Izlazi na Ptičji brijeg, ide po njegovom travnatom hrptu, ponovo ulazi u visoku šumu te iz nje izlazi kod Doma Željezničara. Pored doma je spomenik Janku Gredelju.

Od doma do vrha vodi oštriji, ali kratak uspon. Vrh je označen velikim drvenim križem. Natpisna tabla, s imenom vrha i nadmorskom visinom, učvršćena je za jedno drvo. Žig je ugrađen u kamen na vrhu. S vrha je otvoren vidik u svim smjerovima.

S Oštrca se nastavlja šumskim putem, najprije pomalo nizbrdo, a zatim laganim usponom do vrha Rančerje. Vrh je označen natpisom na drvetu. Na vrhu nema žiga.

S ovog vrha se spušta šumskom stazom sve do zaselka Bukovje Podvrško. Kroz zaselak i nešto dalje, ide se kratko asfaltnom cestom. Zatim se skreće desno, na planinarsku stazu, sve do restorana Srndać, koji se nalazi na prijevoju prema jaskanskom kraju. Kod restorana, planinarska staza prelazi asfaltni put te oštrijim usponom za oko pola sata, stalno uhodanom šumskom stazom, do vrha. Vrh je označen s geodetskim stupom na kojem je i natpisna ploča. Na vrhu je izgrađen metalni vidikovac. S njega se pružaju neometani vidici u svim smjerovima. Na njegovu konstrukciju učvršćena je metalna kutija s upisnom knjigom i gumenim žigom. Metalni žig je zavaren na njenoj bočnoj stranici.

S vrha Plešivice, staza vodi po hrptu, stalno kroz šumu. Na kraju se lagano spušta do Poljanica Okićkih. Nakon toga šumskim putevima do doma pod Okićem. Od doma do vrha je kratak i malo oštriji uspon. Žig je ugrađen u kamen na vrhu.

S Okića nazad u Rude preko sela Kotari i Manja Vas. U potonjem je i botanički vrt Šuban. Konačno, kroz vrt stalno lagano nizbrdo do Ruda. Ovo je vrlo lijep, atraktivan i dosta zahtjevan planinarski izlet.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Davor Trnčević ∙ 25. Veljača 2021

Odlična staza. Potrebna dobra kondicija. Nije baš na dijelu nakon oštrica dobro obilježeno skretanje lijevo pa ako nemate gps, produžiti ćete i fulati

Ivan Zupanic ∙ 26. Lipanj 2022

Svakako potreban Gps na nekim djelovima staze. Kondicijski dosta zahtjevna

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 43 min

Visina polazišta:

273 m

Visina odredišta:

279 m

Minimalna visina:

273 m

Maksimalna visina:

787 m

Uk. vis. raz. uspona:

1225 m

Uk. vis. raz. silaska:

1219 m

Ukupna duljina:

18.7 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

12094 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila