Početna točka uspona je u gradu Samoboru na parkiralištu restorana Gabrek. Parkiralište se nalazi preko puta restorana Gabrek. Staza vodi markiranim asfaltnim putem najprije ulicom Gornji kraj iz koje skreće lijevo u ulicu Taboršćak, zatim ponovo lijevo u ulicu Rudarska draga i konačno desno u ulicu Čudomeršćak. Nakon posljednje ulice započinje uspon po šumskom putu kojeg slijedi do naselja Palačnik.

U ovom naselju staza ponovo izlazi na asfaltnu cestu, ide po njoj kroz naselje a kod zadnje kuće ponovo izlazi na šumski put. U nastavku, staza nastavlja šumskim putem, na kojem treba stalno slijediti smjerokaze za Veliki Dol, dolazi se do naselja Gregurić Breg, do prve kuće sa zapadne strane sela. Tu treba skrenuti lijevo na makadamsku cestu. Na samom kraju sela je i obavjesna tabla koja označava granice PP Samoborsko Gorje. Nakon skretanja treba nastaviti makadamskom cestom sve do PD Veliki Dol.

Od planinarskog doma staza vodi stalno po grebenu, s kojeg se otvaraju prekrasni vidici na samoborsko i žumberačko gorje, do PD Željezničar. Potonji dio uspona vodi tkz. Hofmanovim putem. Od doma staza vodi vrlo oštro uzbrdo do vrha Veliki Oštrc.

Ova posljednja dionica uspona nije jako zamorana jer je krataka. Gledajući u cjelini, sraza je dobro markirana i jednostavna je za snalaženje.

S ovog vrha se treba vratiti nazad sve do planinarskog doma, te tu skrenuti lijevo na makadamsku cestu, i nastaviti njom do sedla Presika. Na sedlu, na križanju planinarskih puteva treba skrenuti desno. Staza i dalje vodi po makadamskom putu sve do sljedećeg križanja gdje treba ponovo skrenuti desno na planinarsku stazu koja dalje vodi po hrptu gore-dolje, preko vrha Stražnik do Velikih Vrata.

U ovoj točki staza siječe asfaltnu cestu, kreće u uspon oštro uzbrdo do izlaska na greben ispod vrha Japetić, a nakon toga slijedi uspon na sam vrh. S ovog vrha slijedi povratak na makadamsku cestu koju treba slijediti do križanja s asfalnom cestom, nešto prije table za oznaku mjesta Dragonoš. Nakon toga ide se asfaltnom cestom, prolazi se kroz selo Dragonoš a na izlasku iz njega prema selu Jarušje treba skrenuti desno na makadamsku cestu i nastaviti po njoj do smjerokaza za gostinjac Sveti Bernard. Tu treba skrenuti lijevo, na planinarsku stazu koja zaobilazi gostinjac s lijeve strane a vodi do vrha Veliki Lovnik.

Vrh je u šumi i s njega nema nikakvih otvorenih vidika. Na vrhu je veliko raspelo. Označen je natpisom na drvetu na kojem je upisna kutija bez knjige ali u njoj je planinarski žig. S vrha slijedi spust do gostinjca Sveti Bernard.

Od gostinjca treba slijediti planinarsku i biciklističku stazu broj 46 do Slanog Dola. Staza je dobro označena i jednostavna za snalaženje. Dobrim dijelom vodi po grebenu s puno livada i proplanaka, s kojeg se pružaju lijepi vidici na dobar dio Samoborskog gorja. Dolaskom u Slani Dol treba nastaviti po asfaltnoj cesti kroz selo. Cijelo ovaj spust vodi malo asfaltnom, malo makadamskom cestom i tu i tamo po šumskom putu. Staza je jako dobro označena a markacije su dosta guste i nema nikakvih problema sa snalaženjam. Ovaj izlet se preporuča planinarima s dobrom kondicijom i ne treba ga podcijeniti.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Željko Žigić ∙ 10. Svibanj 2020

Danas sam prošao ovu stazu. Po mom Garminu 30.18 km staze, 6h 52 minute čistog hoda, a 8 h i 14 min. ukupnog vremena s pauzama. Potrošnja kalorije je 3982 kcal (na mojih 103 kg težine) tako da se s onih 15447 kcal ne slažem nikako jer je to nemoguće za ovu rutu. Ukupno visinska razlike uspona 1229 m i silaska 1220 m. Prosječna brzina kretanja je 4.6 km/h. Staza je prekrasna i slažem se da za nju treba poprilična kondicija i izdržljivost (pogotovo sada gdje svi domovi ne rade pa moraš sve nositi u ruksaku)

Saša Rakić ∙ 16. Studeni 2023

nemate se kaj slagat, navedeno je 15447 kJ (kilodžula), a to jest cca 3700 kcal. u principu ste oboje u pravu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

07 h 18 min

Visina polazišta:

180 m

Visina odredišta:

173 m

Minimalna visina:

172 m

Maksimalna visina:

862 m

Uk. vis. raz. uspona:

1535 m

Uk. vis. raz. silaska:

1542 m

Ukupna duljina:

29.9 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

15447 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila