Iz Zagreba treba voziti autocestom A2 prema Ljubljani i na križanju autocesta prije ulaska u Ljubljanu treba skrenuti desno na autocestu A1 koja vodi prema Mariboru. Ovu autocestu treba napustiti u mjestu Domžale, i nastaviti vožnju sporednom cestom prema Kamniku. Nakon prolaska potonjeg mjesta treba nastaviti vožnju prema mjestu Luče  a nakon njega prema selu Solčava. U ovom selu, na kružnom toku treba odabrati smjer za Logarsku dolinu. Na ulazu u Logarsku dolinu treba platiti ulaznicu u park prirode 8 eura za automobil, dok nema plaćanja ulaznice za ljude. Nakon plaćanja ulaznice, vožnju treba nastaviti do parkirališta Koče pod slapom Rinka.

Sadašnj izgled Logarske doline oblikovao ledenjak u zadnjem ledenom dobu. Okružuju je brojne, preko 2000 m visoke planine (Krofička, Ojstrica, Škarje, Lučka Baba, Planjava, Turska Gora, Rinke, Mrzla Gora). Tako je Logarska Dolina polazna točka za sve te planine. U dolini je dvadesetak slapova. Većina ih nastane u proljetnim i jesenskim mjesecima. 

Početna točka ovog planinarskog izleta je veliko parkiralište ispod slapa Rinka. Uspon uz slap Rinka je nezaboravan a izvodi se po građenoj turističkoj stazi. Na ovom dijelu uspona za lijepa vremena, uvijek ima puno hodača koji svoje izlete završavaju kada se popnu do vrha ovog slapa a jedan dio njih nastavlja do Firschaufova doma na Okrešlju. Planinari obično zastanu kod ovog doma da se okrijepe i nastavljaju dalje prema Kamniškom sedlu ili Turskom žljebu.

Nastavak uspona od ovog planinarskog doma najprije vodi kroz crnogoričnu šumu, lagano dobivajući na visini, a nakon toga izlazi pod stjenovite vrhove Turske gore i Brane, uz spektakularne poglede na vrhove Ojstrice, Planjave i Krofičke. S desne strane pogled privlači živopisno sedlo Kotliči, koje veže Tursku goru i Branu. 

Nakon nekoliko serpentina dolazi se do sipara po kojem slijedi uspon do gotovo okomite stijene Brane koja se spušta prema dolini. Na tom mjestu se ulazi u stijenu, a uspon je osiguran razapetim sajlama i klinovima na strmijim mjestima.

Nakon izlaska na sedlo, planinarska staza se lagano uspinje i nastavlja prema Koči na Kamniškom sedlu. Malo prije planinarskog doma dolazi se do križanja planinarskih putova na kojem treba skrenuti desno prema Brani i Turskoj Gori, dok smjer ravno vodi do planinarskog doma.

Nakon ovog križanja treba se malo spustiti do velikog sipara kojeg se poprečno prelazi. Odmah nakon sipara je novo križanje planinarskih putova na kojem treba skrenuti desno jer smjer lijevo vodi na vrh Brane. Nakon ovog križanja planinarska staza nastavlja za kratko preko travnjaka, dok ne stigne u alpski kamenjar. U ovoj točki treba obvezno staviti šljem i prema potrebi komplet za samoosiguranje.

U nastavku planinarska staza vodi prilično strmom putu, po padni ispod sjeverne strane Brane i uz pomoć kompleta za samoosiguranje stiže se do područja Kotliči na kojem staza uspona skreće oštro desno i uzdiže se strmo po klinovima i sajlama. Potom slijedi najstrmiji dio uspona, gdje treba i puzati, dok se ne stigne do prirodnog otvora (okna), koji zovu "Sod brez dna". Nakon okna malo se treba spustiti ulijevo, pa se popeti po skalama dok se ne iziđe na vršni plato Turske gore. Od ove točke do vrha se stiže za par minuta.

Pogled s vrha neće vas razočarati: od zapada prema istoku dobro se vidi Kalški greben i Kalška gora, Grintovec, Skuta, Rinke i na sjeveru Mrzla gora, na istoku cjela Logarska dolina.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 17 min

Visina polazišta:

1007 m

Visina odredišta:

2257 m

Minimalna visina:

1007 m

Maksimalna visina:

2251 m

Uk. vis. raz. uspona:

1528 m

Uk. vis. raz. silaska:

278 m

Ukupna duljina:

6.9 km

Prosječni nagib:

30 %

Utrošak energije:

9056 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila