Dolazeći iz smjera Samobora, nakon prolaska hotela Samoborski slapovi, treba nastaviti istom cesto do naselja Smerovišće. Dolaskom u mjeto ide se glavnom cestom kroz mjesto do kapelice. Autobusna stanica je 200-tinjak metara prije kapelice. Preko puta kapelice je parkiralište od izletišta „Dumiću“ i tu treba parkirati automobil.

Za kratko treba nastaviti glavnom cestom do skretanja koje je opskrbljeno smjerokazom, a na njemu treba skrenuti desno prema mjestu Dragonoš.

Nakon 550 m napušta se ova asfaltirana cesta i skreće se lijevo na planinarsku stazu. Ova staza najprije vodi makadamskim putem koji je izgrađen do zadnje vikendice, tu skreće preko proplanka i dolazi do korita Javorovečkog potoka.

Staza dalje slijedi korito potoka, prelazeći često s jedne na drugu stranu sve do izvora. Ovaj dio može biti dosta zahtjevan ako je vodostaj potoka visok. Također treba posebnu pažnju poklonti skliskom terenu. Sami potok je jako lijep, a slap Cerinski vir je prekrasan, pa samo zbog njega treba podnesti nešto veći napor. Staza nije održavana, zarasla je i na mjestima malo teže prohodna. Markirana je i markacije nije teško slijediti iako su rijetke.

Od izvora ovog potoka, staza u nešto oštrijem usponu izlazi na cestu za Dragonoš, koju slijedi do smjerokaza za skretanje za Japetić. Od smjerokaza pa do izlaska na makadamski put, staza je slabo markirana a za orjentaciju treba slijediti trasu niskonaponske električne mreže.

Na jednom od stupova je i markacija. Izlaskom na makadamski put treba skrenuti lijevo i slijediti ga do livade Katin Krc. Tu treba skrenuti lijevo, a staza vodi prema smjerokazu kroz visoku bukovu šumu sve do dolaska na vrh Japetić. Na vrhu se nalazi vršna razgledna piramida. Da bi vidici s nje bili otvoreni, posječeno je okolno visoko drveće.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Jure Ćurković ∙ 9. Ožujak 2020

Ne znam dali je moguće pratiti trag bez povezivanja s internetom?

Sena Zutic ∙ 25. Ožujak 2021

moze, ja iskljucim internet i samo lokaciju ukljucim i radi

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 46 min

Visina polazišta:

244 m

Visina odredišta:

865 m

Minimalna visina:

244 m

Maksimalna visina:

865 m

Uk. vis. raz. uspona:

739 m

Uk. vis. raz. silaska:

118 m

Ukupna duljina:

7.1 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

5854 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila