Dolazeći iz smjera Samobora, nakon prolaska hotela Samoborski slapovi, treba nastaviti istom cesto do naselja Smerovišće. Dolaskom u mjesto treba nastaviti glavnom cestom do Raspela koje se nalazi s desne strane. Autobusna stanica je 200-tinjak metara prije Raspela. Preko puta Raspela je parkiralište od izletišta „Dumiću“ i tu treba parkirati automobil.

S desne strane Raspela je put koji vodi u naselje Slapnica. Pristupni put naselju vodi uz potok Slapnica koji ovom dijelu staze daje posebnu draž. Treba slijediti tu cestu do prvog odvojka desno a taj put vodi do izlaska na hrbat i do naselja Slani Dol, a dolaskom u naselje treba skrenuti lijevo.

U nastavku od ove točke vodi šumski put, najvećim dijelom po hrptu, jako je dobro markiran i a vodi do gostinjca Sveti Bernard. Od gostinjca do vrha vodi planinarska markirana staza a po njoj se na vrh Veliki Lovnik stiže za 10 minuta.

S vrha treba slijediti biciklističku stazu koja zaobilazi ovaj gostinjac sa zapadne strane i koja se spaja sa planinarskom stazom koja vodi do naselja Dragonoš. I ova dionica je jako dobro označena. Staza dalje vodi kroz naselje po asfaltnoj cesti, prolazi ga i 200-tinjak metara nakon table koja označava mjesto, treba skrenuti desno na šumsku cestu i slijediti je gotovo do pod sam Japetić. Od smjerokaza koji upućuje na vrh do vrha Japetića ima 10-tak minuta hoda.

S ovog vrha staza se vraća na točku skretanja, zatim za kratko ide prema PD Žitnica da bi u točki izlaska na makadamsku cestu skreće lijevo na planinarsku stazu. Na skretanju smjerokaz je jako oštećen pa treba slijediti smjer prema sedlu Velika Vrata. Do ovog sedla treba savladati malo oštriji spust.

Na sedlu staza siječe asfaltnu cestu, vodi dalje po grebenu, zatim gore-dolje kroz šumu i po proplancima dolazi do sedla Preseka. S ove dionice pružaju se nezaboravni vidici na okolne vrhove, kao i na gotovo cijelo samoborsko i žumberačko gorje.

Od sedla do PD Željezničar koji je smješten neposredno pod vrhom Veliki oštrc, vodi makadamska markirana cesta. Od doma do vrha slijedi oštar ali kratak uspon.

S vrha se treba vratiti do doma i dalje slijediti planinarsku stazu koja vodi prema PD Veliki Dol. Ova dionica je dobro označena i unatoč dosta križanja, uz malo pažnje, ne dozvoljava pogrešku. Od doma do Smerovišća najprije treba slijediti planinarsku stazu koja na početku sela izlazi na asfaltnu cestu koja vodi do parkirališta izletišta „Dumiću“.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 22 min

Visina polazišta:

244 m

Visina odredišta:

242 m

Minimalna visina:

242 m

Maksimalna visina:

860 m

Uk. vis. raz. uspona:

1340 m

Uk. vis. raz. silaska:

1342 m

Ukupna duljina:

20.5 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

13469 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila