Dolazeći iz smjera Samobora, nakon prolaska hotela Samoborski slapovi, treba nastaviti istom cesto do naselja Smerovišće. Dolaskom u mjesto treba nstaviti glavnom cestom do kapelice sa Raspelom. Autobusna stanica je 200-tinjak metara prije kapelice. Preko puta kapelice je parkiralište od izletišta „Dumiću“. Ovo parkiralište je privatno i rezervirano samo za goste izletišta. Treba izbjegavati parkiranje na njemu vikendima i praznicima, da bi se izbjegli problemi sa vlasnikom.

Osim spomenute mogućnosti, automobil se može parkirati uz cestu, i na tom mjestu može biti gužva vikendima i praznicima, ako je lijepo vrijeme. Ko d kapelice sa Raspelom je početna točka ovog planinarskog izleta.

S desne strane Raspela je put koji vodi u naselje Slapnica. Pristupni put naselju vodi uz potok Slapnica koji ovom dijelu staze daje posebnu draž. Treba slijediti tu cestu do naselja, nastaviti istom do posljednje kuće i tu na jednom lijevom oštrom zavoju skrenuti desno na šumarski put. Ovaj put vodi oštro uzbrdo do izlaska na greben i križanja sa stazom koja dolazi iz Slanog Dola. Tu treba skrenuti lijevo. Do ove točke nema markacija niti smjerokaza.

Upozorenje: Od Smerovišća pa do sela Slapnica, staza uspona vodi po asfaltnom putu, stalno uz potok Slapnica, do velikog desnog zavoja na kojem je izgrađena kapelica sa Raspelom i na kojem se prelazi mostić preko potoka Slapnica. Do ove točke nema nikakvih problema sa snalaženje jer se stalno prati spomenuta asfaltna cesta. Nakon prelaska potoka Slapnica uspon  nastavlja malo oštrije uzbrdo, kroz selo, do zadnje kuće. Kod zadnje kuće koja se nalazi sa desne strane treba skrenuti lijevo, kratko na šumarijski put, zatim nastaviti stotinjak metara preko livade, do ponovnog dolaska na šumarijski put. Nakon ponovnog dolaska na šumarijski put treba obratiti posebnu pažnju da se ne promaši skretanje desno i da se ne produži logično dalje po njemu. Ovo je posebno naglašeno u uvjetima visoke trave, kada je teško pratiti stazu, a šumarijski put i planinarska staza, su rijetko korištene, nisu ugrožene i malo ih je teže slijediti.

Preporuka: Sa stranice planinarenje.hr skinuti gpx tragove i striktno ih slijediti ovaj dio nemarkiranog uspona, do izlaska na planinarsku stazu koja vodi od Slanog dola do gostinca Sveti Bernard. Ove male poteškoće se zaborave kada se vrate sjećanja na pješačenje po malo prometnoj cesti, uz potok sve do mjesta Slapnica.

U nastavku od ove točke također vodi šumarski put koji je jako dobro markiran i koji vodi do gostinjca Sveti Bernard. Od gostinjca do vrha vodi planinarska markirana staza a po njoj se na vrh Veliki Lovnik stiže za 10 minuta. Od gostinjca pa do vrha Veliki Lovnik, postavljene su postaje križnog puta, jer je vrh Velikog Lovnika označen sa velikim Raspelom.

Sa vrha Veliki Lovnik do križanja neposredno poslije gostnjca Sveti Bernard treba se vratiti stazom uspona.

Od Gostinca Sveti Bernard, planinarska staza vodi po makadamskoj cesti do križanja na kojem treba skrenuti desno u smjeru Dragonoša. Na ovom dijelu uspona rade se samo dvije kraće prikrati. Nakon skretanja sa makadamske ceste, planinarska staza vodi po šumarijskom putu kombinirajući ga sa pješačkom stazom, do križanja na proplanku sa drugom makadamskom cestom, koja dolazi iz smjera Dragonoša. Na ovom križanju treba nastaviti ravno, prijeći makadamsku cestu i nastaviti uspon preko proplanka na kraju kojeg se ulazi u šumu, a planinarska staza vodi po šumarijskom putu, do izlaska na asfaltnu cestu. Nakon izlaska na asfaltnu cestu treba skrenuti lijevo i nastaviti po njoj do križanja planinarskih staza na kojem treba skrenuti desno za uspon na vrh Japetić. Odmah nakon skretanja, planinarska staza vodi malo oštrije uzbrdo, preko nekoliko manjih proplanaka, do izlaska na makadamsku cestu, po kojoj nastavlja dalje prema vrhu Japetić. Desetak minuta prije vrha treba napustiti makadamsku cestu i nastaviti uspon po planinarskoj staze do piramide na vrhu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 49 min

Visina polazišta:

242 m

Visina odredišta:

879 m

Minimalna visina:

242 m

Maksimalna visina:

879 m

Uk. vis. raz. uspona:

831 m

Uk. vis. raz. silaska:

222 m

Ukupna duljina:

10.3 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

5973 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Nedovoljna

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila