Dolazeći iz smjera Samobora, nakon prolaska hotela Samoborski slapovi, treba nastaviti istom cesto do naselja Smerovišće. Dolaskom u mjesto treba nstaviti glavnom cestom do kapelice sa Raspelom. Autobusna stanica je 200-tinjak metara prije kapelice. Preko puta kapelice je parkiralište od izletišta „Dumiću“. Ovo parkiralište je privatno i rezervirano samo za goste izletišta. Treba izbjegavati parkiranje na njemu vikendima i praznicima, da bi se izbjegli problemi sa vlasnikom.

Osim spomenute mogućnosti, automobil se može parkirati uz cestu, i na tom mjestu može biti gužva vikendima i praznicima, ako je lijepo vrijeme. Kod kapelice sa Raspelom je početna točka ovog planinarskog izleta.

S parkirališta treba slijediti smjerokaz koji upućuje na Gregorić Breg. Uspon najprije vodi asfaltnom cestom kroz naselje, zatim skreće lijevo na planinarsku stazu.

Tu počinje nešto oštriji uspon koji preko PD Veliki Dol, vodi do PD Željezničar. Ovaj dio staze dobro je označen i jednostavan za slijediti. S njega su otvoreni vidici na zapadni dio Samoborskog kao i na Žumberačko gorje.

Od planinarskog doma do vrha vodi vrlo oštar ali kratak uspon, pa zbog toga nije jako naporan niti zamoran.

U nastavku staza slijedi makadamsku cestu do sedla Preseka. Tu skreće desno, ide gore-dolje, malo kroz šumu pa malo po golom grebenu do sedla Velika Vrata.

S grebena na ovom dijelu staze se pružaju vrlo lijepi vidici. Dolaskom do sedla, staza siječe asfaltnu cestu i nastavlja vrlo oštrim usponom do pod sam vrh Japetića. Od ove točke do vrha ima još 10-tak minuta hoda.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 41 min

Visina polazišta:

230 m

Visina odredišta:

854 m

Minimalna visina:

230 m

Maksimalna visina:

854 m

Uk. vis. raz. uspona:

1090 m

Uk. vis. raz. silaska:

466 m

Ukupna duljina:

10.2 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

7780 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila