Ako se dolazi iz smjera Samobora, nakon prolaska hotela Samoborski slapovi, treba nastaviti istom cestom, koja najprije prolazi kroz mjesto Smerovišće a nakon njega stiže do Šoićeve kuće s desne strane ceste. Parkiralište za planinare je s lijeve strane ceste i na njemu treba ostaviti automobil. Do ove točke se može doći i autobusom s autobusnog kolodvora u Samoboru.

Staza najprije slijedi glavnu prometnicu u smjeru sela Mali Lipovac do autobusne stanice i okretišta autobusa (800 m od polazišta). Tu staza skreće desno na sporednu cestu i vodi do kraja sela Mali Lipovac. Kod posljednje kuće u selu, staza skreće desno na šumski put kojeg slijedi do osamljenog obiteljakog gospodarstva (2,4 km od polazišta). Tu završava šumski put i staza izlazi na sporednu cestu koju slijedi 200 m do glavne ceste, gdje skreće desno na nju i slijedi je do Sedla Velika vrata (2,7 km od polazišta) i opet skreće desno na planinarsku stazu.

Ovdje staza nastavlja oštrijim usponom a izlaskom na hrbat križa se sa šumskom cestom (4,0 km od polazišta). U nastavku staza najprije slijedi šumski put da bi kod oznake parka prirode prešla na planinarsku stazu koju slijedi sve do vrha tj. Do razgledne piramide.

U nastavku, staza se vraća na šumski put, slijedi ga do izlaska na makadamsku cestu na kojoj skreće desno i vodi po njoj do križanja s asfaltnom cestom. Ovo križanje je neposredno prije sela Dragonoš i na njemu treba skrenuti desno i nastaviti asfaltnom cestom do smjerokaza za Veliki Lovnik.

U ovoj točki prema smjerokazu treba skrenuti lijevo na planinarsku stazu koju treba slijediti sve do križanja na kojem se s nje odvaja lijevo biciklistička staza. Ova staza ima svoje crveno-žute markacije i njih treba slijediti sve do vrha Veliki Lovnik. U povratku treba slijediti planinarske markacije do Gostinjca Sv. Bernard.

Kod Gostinjca treba nastaviti prema smjerokazu za PD Šoićeva Kuća najprije planinarskom stazom do križanja s asfaltnim putem, zatim njime do smjerokaza prema kojem se skreće desno strmim spustom planinarskom stazom do potoka gdje se izlazi na šumski put kojeg treba slijediti sve do naselja. Kroz naselje staza slijedi asfaltnu cestu sve do povratka na parkiralište PD Šoićeva Kuća.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Davor Trnčević ∙ 30. Svibanj 2021

Dobra ruta. Jedino fali hrana u gostionici svetog Bernarda pa je treba ponijeti. Prema velikom kočnicu je šumski put užasno raskopan i blatan pa je vrlo klizak i zapravo je bolje doći iz smjera gostionice. Dobra markacija staze i uz malo vještine lako se snađete. Dosta puta vodi kroz gustu šumu i rijetki su proplanci sa kojih pucaju lijepi vidici osim sa tornja na Japetiću. Priroda naravno čarobna.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 52 min

Visina polazišta:

384 m

Visina odredišta:

378 m

Minimalna visina:

378 m

Maksimalna visina:

867 m

Uk. vis. raz. uspona:

755 m

Uk. vis. raz. silaska:

760 m

Ukupna duljina:

14.5 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

8167 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila