Ako se dolazi iz smjera Samobora, nakon prolaska hotela Samoborski slapovi, treba nastaviti istom cestom, koja najprije prolazi kroz mjesto Smerovišće a nakon njega stiže do Šoićeve kuće s desne strane ceste. Parkiralište za planinare je s lijeve strane ceste i na njemu treba ostaviti automobil. Do ove točke se može doći i autobusom s autobusnog kolodvora u Samoboru.

Uspon kreće s parkirališta a planinarska staza odmah kreće vrlo oštro uzbrdo po zavojima sve do izlaska na vrh na kojem se nalazi ruševina starog grada Lipovca (582 mnm). Unutar ruševine nalazi se upisna kutija a pored nje na zidu je ugrađen planinarski žig.

S ovog vrha staza se spušta a zatim ponovo uspinje malo oštrije uzbrdo do izlaska na greben. Tu staza skreće lijevo, vodi po grebenu gore-dolje do izlaska na makadamsku cestu 300-tinjak metara prije PD Željezničar. S ove dionice je stalno otvoren vidik u svim smjerovima a planinarenje po njoj predstavlja vrhunac planinarskog užitka.

Od planinarskog doma do vrha Veliki Oštrc vodi nešto oštriji ali kratak uspon. S vrha je vrlo lijep vidik na mjesto Rude, Medvednicu, Plješivicu...

S vrha se treba vratiti nazad sve do točke predhodno opisanog izlaska na makadamsku cestu. Dalje treba nastaviti makadamskom cestom do sedla Presika. Tu na križanju planinarskih puteva treba skrenuti desno. Staza i dalje vodi po makadamskom putu sve do sljedećeg križanja gdje treba ponovo skrenuti desno na planinarsku stazu koja dalje vodi po hrptu gore-dolje, preko vrha Stražnik do Velikih Vrata.

U ovoj točki staza siječe asfaltnu cestu, kreće u uspon oštro uzbrdo do izlaska na greben ispod vrha Japetić, a nakon toga slijedi uspon na sam vrh. Na vrhu je izgrađena razgledna piramida.

Dalje staza se vraća do križanja planinarskih staza na kojem treba skrenuti desno i nastaviti do livada Katin Krc. Tu ponovo na križanju treba skrenuti desno, slijediti tu stazu sve do Kuće Vodice. Od nje do Šoićeve kuće treba se spustiti asfaltnim putem između obiteljskih kuća.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 28 min

Visina polazišta:

378 m

Visina odredišta:

374 m

Minimalna visina:

374 m

Maksimalna visina:

854 m

Uk. vis. raz. uspona:

1044 m

Uk. vis. raz. silaska:

1048 m

Ukupna duljina:

14.1 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

9442 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila