Početna i završna točka uspona je na parkiralištu Doma Sošice u Sošicama. Tu treba ostaviti automobil.

Planinarska staza u početku ide kroz selo asfaltiranom cestom (400 m), zatim nastavlja makadamskom cestom (450 m), s koje skreće desno na dobru pješačku stazu. Ovo skretanje nije najbolje označeno pa treba pripaziti da se ne promaši. Smjerokaz za skretanje je na kamenu s desne strane ceste. Pješačka staza najprije vodi kroz borovu na nakon nje mješovitu šumu, polako se uspinjući sve do planinarskog doma Vodice. Tu se nalazi izvor vode pored kojeg piše da voda nije za piće nije baš jasno zašto ali za svaki slučaj to treba poštovati.

Od doma staza vodi makadamskom cestom (1.2 km), skreće s nje desno. Nakon skretanja staza vodi naizmjenično po livadama, proplancima i kroz šumu, gore-dolje, do pod sam vršni greben. Završni dio uspona je malo oštriji ali nije pretjerano zahtjevan i lako se savladava. Cijeli uspon je dobro označen, jednostavan za snalaženje i ugodan za planinarenje. Vrh je označen metalnom cijevi na kojoj je pričvršćena metalna kutija s upisnom knjigom. Na samom vrhu je pričvšćena tabla sa smjerokazima prema drugim planinarskim odredištima. Pored ove cijevi, u kamen, ugrađena je i manja cijev s metalnim krovićem ispod kojeg se nalazi žig. S vrha nema otvorenih vidika, osim onoga prema Noršić selu i vrhu Svete Gere.

S vrha se treba vratiti istom stazom do križanja s makadamskom cestom. Na tom križanju treba presjeći cestu i nastaviti uspon stazom koja vodi malo oštrije uzbrdo, po travnjacima i proplancima, do vrha Pliješ. Ovaj vrh je označen metalnom cijevi na kojoj je pričvršćena metalna kutija s upisnom knjigom, a ispod nje je zavaren planinarski žig. Na samom vrhu ove cijevi je tabla sa smjerokazima prema drugim planinarskim odredištima.

S vrha nema otvorenih vidika. U nastavku staza vodi malo preko livada i proplanaka, malo kroz šumu, pa malo po pješačkoj stazi i konačno malo po šumskoj cesti sve do vrha Svete Gere. Ovaj dio staze je vrlo atraktivan i lijep iako s njega nema puno otvorenih vidika. Dobro je označen i jednostavan za slijediti. Na ovom vrhu se nalazi vojarna, odašiljač slovenske televizije, geodetska piramida na koju je učvršćen planinarski žig, te crkvica Svetog Ilije. S vidikovca, otvoren je pogled u svim smjerovima.

S vrha, staza najprije vodi preko livada i proplanka, zatim malo makadamskom cestom s koje skreće desno na pješačku stazu kroz bukovu šumu sve do ponovnog križanja s makadamskom cestom. Na ovom križanju treba skrenuti desno, slijediti makadamskiu cestu do smjerokaza, te prema njemu skrenuti desno ponovo na pješačku stazu kroz bukovu šumu, i opet do križanja s makadamskom cestom. Od ovog križanja treba slijediti ovu cestu preko područja Boljara, i s nje prema smjerokazu skrenuti desno na pješačku stazu koja se još jednom križa s makadamskom cestom, slijedi je za kratko i spušta se kroz visoku bukovu šumu do naselja Sošice, pa kroz njega do parkirališta pored doma. Cijela ova staza je dobro označena i jednostavna za snalaženje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Teo K ∙ 16. Listopad 2021

Tehnički nezahtjevna (put je kroz šumu/proplanke/makadamske staze; nema kamenjara), ali fizički dosta umarajuća staza zbog samo duljine, ali više zbog čestih uspona i spustova koji znaju biti podosta strmi. Našoj ekipi (između 27 i 33 god, relativno dobra kondicija) bilo je potrebno oko 8 sati za obilazak, a nismo se mnogo zadržavali na mjestu. Tako da mi se ovih službeno navedenih 6 sati čini malo preoptimistično. Također, temperatura je na nekim vrhovima varirala i do 5-6 stupnjeva između Sošica i vrhova, pa je uptuno uzeti slojevitu odjeću. Stazu smo odradili u listopadu.

Antonio Sardi ∙ 30. Siječanj 2022

Išli smo ovim putem do Svete Gere, samo nismo išli na Ječmište nego ravno na Pliješ nakon PD Vodice. Staza je lagana, dobro markirana izuzev 2 mjesta: 1) gdje treba skrenuti lijevo na Ravnu Goru kako se nebi završilo u Sloveniji (ništa strašno, poprečno se može vratiti do te staze, a možete i nastaviti ravno prema Geri) i 2) na samoj Ravnoj Gori, ako se prate markacije dođe se na stazu koja je HR/SLO granica te ako hoćete kao i mi na Bezimeni Vrh, markaciju i oznake potražite skrivene na samom usponu na brdu lijevo od staze koja vodi na Svetu Geru, sam početak staze je na jučerašnji datum bio cijeli u snijegu i blokiran palim drvećem. Svakako preporučam ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 10 min

Visina polazišta:

568 m

Visina odredišta:

563 m

Minimalna visina:

559 m

Maksimalna visina:

1180 m

Uk. vis. raz. uspona:

1381 m

Uk. vis. raz. silaska:

1386 m

Ukupna duljina:

24.4 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

13039 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila